Közélet

Kormányinfó élőben, a Szeged365.hu-n: a kormány megvétózza az EU klímavédelmi tervét (frissítve)

Brüsszel a klímavédelemre hivatkozva megadóztatná az emberek lakásait és autóit; a magyar kormány ezt elutasítja, és elkötelezett a rezsicsökkentés eredményeinek megvédése mellett – fejtette ki Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a mai Kormányinfón. Érkeznek a bejelentések, élő tudósítás formájában, percről percre, az élő stream-et a cikkünk végén találod.

Baljós árnyak, előzetesként:

10:05 KEZDÜNK, FÓKUSZBAN AZ UNIÓ

Gulyás Gergely kezdésként a szerdai kormányülésről azt mondta, hogy uniós tematika mentén zajlott. Három kiemelt téma van:

  • energiarárak,
  • migrációval kapcsolatos döntések,
  • és a lengyel alkotmánybíróság döntése. 

10:08 MINDENÜTT EMELKEDETT A REZSIÁR, CSAK NÁLUNK NEM

Magyarországon kívül minden európai országban emelkedett a rezsiár – fejtette ki a miniszter. Az Európai Bizottság átgondolatlan politikát folytat, ezért az előző három hónapban drámaian megnőttek az energiaárak.

  • Mind az áramárat, mind a gázárat tekintve Budapest a legolcsóbb az Unióban.
  • Bécsben háromszorosa,
  • míg Stockholmban nyolcszorosa a gázár a magyarénak.

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy az európai versenyképességet nagyon negatív módon befolyásolja a magas energiaár. Az Európai Bizottság olyan intézkedéseket hozott, ami hozzáárult a mostani krízishelyzethez. Brüsszel semmit sem tett az Európát nyersanyaggal ellátó partnerekkel – tette hozzá.

10:14 2035-IG TILTANÁK BE A BENZINES ÉS DÍZELAUTÓKAT AZ UNIÓBAN

A magyar családok 386 ezer forinttal fizetnének többet, ha a baloldal által is erőltetett piaci árakat vezetnénk be – magyarázta, majd hozzátette, Brüsszel 2035-ig akarja betiltani a benzines és a dízelautókat, ez sem tartható. “A multinacionális vállalatok mindenféle következmények nélkül szennyezhetik a környezetet” – fejtette ki Gulyás Gergely. 

10:18 MIGRÁCIÓS NYOMÁS

Nagyban nőtt a migrációs nyomás – fejtette ki.

  • Míg tavaly 27 881 ember próbált bejutni,
  • addig az idén már 91 590 fő próbált bejutni a magyar határon.

A V4-ek is támogatják a szigorú migrációs politikát, és cseh rendvédelmi erők is részt vesznek a védekezésben. Eddig 588 milliárdot fizetett Magyarország a határvédelemre, míg Brüsszelből csak 7 milliárdot kaptunk.

10:25 ÚJSÁGÍRÓI KÉRDÉSEK: KERÍTÉS, MZP, CSILLAGÁSZATI BENZINÁR

A mai kormányinfó “bejelentős” részében szó sem esett az esetleges járványügyi intézkedésekről, újságírói kérdésekre többek között azt mondta Gulyás Gergely,

  • hogy az előválasztásnak csak az első fordulója rendelkezett komoly téttel, és miután a DK lett a legerősebb párt, így komoly befolyásuk van.
  • hogy Márki-Zay Péter a baloldal véleményével egyezően nyilatkozott a migráció ügyében, lebontaná a kerítést és beengedné a migránsokat.
  • és azt, hogy bár Magyarországon is nagyon drága a benzin, de az Unióban így is a legolcsóbbak közé tartozik. Itthon az adóterhek csökkennek, miután a kőolaj ára 50 dollár fölé emelkedik.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb