Szegedi Arcok

Spanyolországban a királyi család jelenlétében ünneplik az Asztúria Hercegnője Díjat elnyert Karikó Katalint

Ováció, taps és dudazenekar köszöntötte a spanyolországi Oviedóban Karikó Katalint. A gesztus könnyekig meghatotta az Asztúria Hercegnője Díj átadó ceremóniájára érkező kutatót. Az úgynevezett Díjhéten tudományt népszerűsítő programokon vesz részt „az mRNS-alapú vakcinák anyjaként” világhíressé lett tudós, a Szegedi Tudományegyetemen diplomázó és doktorált biokémikus. A spanyol Nobel-díjnak nevezett kitüntetés átadó ünnepségét 2021. október 22-én több televíziós társaság is közvetíti.

Töretlen az érdeklődés a kisújszállási gimnáziumból induló, az mRNS orvosi alkalmazhatóságáról először a Szegedi Tudományegyetem biológus szakján és biokémikus doktori képzésén értesülő, majd amerikai munkahelyein a Nobel-díjra méltó felfedezésig jutó Karikó Katalinmunkássága iránt. Képriportok, cikkek, televíziós tudósítások és a közösségi médiafelületek minivideói mutatják be, hogy a Premios Princesa de Asturias átadását megelőző héten a spanyolországi Oviedóban mennyire sok spanyol kisgyerekkel, fiatallal és kutatóval találkozik Karikó Katalin. A Clara Campoamor iskolában tanuló gyerekek például már hónapokkal az Asztúria Hercegnője Díj odaítélése előtt kapcsolatba léptek a magyar tudóssal, akit példaképüknek tekintenek.

HETEN NYERTÉK EL EGYÜTT AZ ASZTÚRIA HERCEGNŐJE DÍJAT

“A 7 csodálatos tudós” című gyerekrajzon és Oviedó utcáin a kirakatokban elhelyezett plakátokon önmagát is azonosíthatta Karikó Katalin és a magyar biokémikus amerikai kutatótársa, az immunológus Drew Weissman, továbbá az amerikai biokémikus Philip Felgner, a két német orvos: Uğur Şahin és Özlem Türeci, illetve a kanadai biológus Derrick Rossiés a brit vakcinológus Sarah Gilbert. A koronavírus elleni oltóanyagokhoz kötődő hét kutató azért nyerte el együtt az Asztúria Hercegnője Díjat a Tudományos és műszaki kutatás kategóriában, mert „egymástól függetlenül járultak hozzá az eddig jóváhagyott vakcinák egy részének kifejlesztéséhez. Ezek mind különböző stratégiákon alapulnak, és közös célpontjuk az a fehérje a vírus felszínén, amely megkönnyíti a vírus kötődését és a sejtekbe való bejutását”. Az elismerést 2021. június 23-án nyilvánosságra hozó Fundación Princesa de Asturias indoklásában Karikó Katalin esetében kiemelte: „úttörő szerepet játszott e molekula terápiás lehetőségeinek vizsgálatában, az ilyen típusú vakcinák anyjának tartják”.

ELSŐ É SEGYETLEN MAGYARKÉNT NYERTE EL A DÍJAT KARIKÓ KATALIN

Oltásellenes spanyol nem támadott le egyetlen tudóst sem Oviedóban. Igaz, a tudomány népszerűsítőjeként még a kitüntetetteket is „megdolgoztatja” az 1980-ban alapított díjról döntő Asztúria Hercegnője Alapítvány. Az úgynevezett Díjhét különféle rendezvényein rendre válaszolnak az egyszerű és bonyolultabb kérdésekre. De az Oviedóba összesereglett kutatóknak előadást is tartott Karikó Katalin. A spanyol Nobel-díjként emlegetett, 8 kategóriában oda ítélt Asztúria Hercegnője Díj átadó ceremóniáját 2021. október 22-én, 18 óra 30 perctől a spanyol közszolgálati televízió és a rádió is közvetíti. Ekkor – a spanyol királyi család jelenlétében – első és eddig egyetlen magyarként Karikó Kataliné, a spanyolországi Asztúria Hercegség fővárosában, Oviedóban is ünnepelt kutatóé lesz a Premios Princesa de Asturias.

Forrás: SZTE Sajtó

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: Belcampo Anya scandal
'Fel a tetejéhez' gomb