SportVideo365

Szeged365 videóriport: Kovács Kitti olyan könnyedén emelgeti a hatalmas súlyokat, mint más a bevásárlókosarat – így készül a szegedi lány a funkcionális fitnesz világbajnokságra

Bő egy hónap van még hátra a funkcionális fitnesz világbajnokságig, ahol az idei évben már Magyarországot is képviselik. A dolog pikantériája pedig az, hogy egyenesen Szegedről utazik a svédországi versenyre Kovács Kitti, aki kis hazánk mellett így városunkat is képviseli. De, hogy mi fán terem a funkcionális fitnesz és hogyan kell készülni egy ekkora versenyre? Ezeket a kérdéseket már Kitti válaszolta meg nekünk, akit pont edzés közben csípünk el.

Súlyemelés, kézenjárás, némi evezés és egy kis szertorna – ez csak pár azok közül, amit Kittinek teljesítenie kell majd a november végén megrendezésre kerülő funkcionális fitnesz világbajnokságon Svédországban. De, hogy pontosan mi is az a funkcionális fitnesz? A nem is kicsit komplex sportág lényegét Kitti mesélte el a Szeged365-nek. “Amit kiemelnék az az, hogy ennél a sportágnál az alapgyakorlatok a mindennapi életben használatos mozgásokból épülnek fel. Gondolok itt egy sima guggolásra, egy hajolásra, amint felveszel valamit a földről, vagy vásárlás közben felnyúlsz valamiért a polcra. Mi nem egy adott izomcsoportot edzünk, hanem az egész testet átmozgató gyakorlatok vannak, olyan mozgásokkal, amit a hétköznapi ember is használ” – tisztázta a fejünkben a funkcionális fitnesz fogalmát Kitti.

HAT KÜLÖNBFÉLE TESZT, MINDRE KÜLÖN KELL KÉSZÜLNI

Ez mind szép és jó, de hogy néz ki egy ilyen verseny? – tettük fel a kérdést az egyébként személyi edzőnek, hiszen gondoltuk, hogy valószínűleg nem bevásárolni küldik majd el őket. Kitti elmondta, hogy a verseny során hat különbféle teszt lesz:

  • állóképesség,
  • erő,
  • készség,
  • hajlékonyság,
  • koordináció,
  • és a gyorsaság.

“Fel kell készülni, ez tény. Egy picit jó, hogy rendszer van már magában a versenyben, így a sportoló ezáltal tudja, hogy építse fel az edzést. A feladatokra külön tud készülni, viszont elég nehéz, mert erősnek is kell lenni, és a készség is nagyon ki van emelve, mint a gimnasztika: különbféle törzsgyakorlatok, kézenállás, amikre elég sok időt kell fordítani, főleg akkor, ha valaki nem ilyen beállítottságú” – emelte ki Kitti, és azt is elárulta, hogy keményen dolgoznak azon, hogy 2028-ban a funkcionális fitnesz is szerepeljen az olimpián, mint külön sportág.

Kitti nagyon sok mindent elárult még nekünk erről a sportról, a vele készített teljes interjúnkat pedig meg is tudod nézni:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb