GasztroVideo365

Csokit vagy csalunk, gourmet verzió: fejest ugrottunk a szegedi, Halloween-i süteménykínálatba

Ha azt mondjuk, Halloween, 10-ből 9 embernek a szellemnek öltözött gyerekek, az anyukák-apukák kezeit ledarálva összehozott töklámpás és némi jópofán horrorisztikus hangulat jut eszébe. A tizediknek pedig még valami: kulináris hagyományok, mivel a tengerentúlon a gasztronómiáról is szól a jeles nap, ráadásul ezek – jobb esetben – bőven túlmutatnak a szokványos cukorka-csoki kombináción. Szegeden is találhatunk autentikus Halloween-i desszerteket, sőt, nem is akármilyeneket: a főszerepben a sütőtök, a narancs és a csoki, érkezik a Szeged 365 – ös sütiteszt, Szeged francia kávéházából, a REÖK Kézműves Cukrászdából!

SÜTŐTÖKBŐL SÜTEMÉNYT? MIÉRT IS NE?

A ló faránál működő, az utóbbi időben több országos díjat is bezsebelő kávézóban Novák Ádám cukrászmester fogadott bennünket, aki megpróbálta úgy végigmagyarázni a kínálat összetevőit, hogy közben nem esszük meg a kitett süteményeket. Nagyjából sikerült is neki…

“Sütőtök, narancs és csokoládé, ez a három összetevő uralja a Halloween inspirálta kínálatunkat, amely most péntektől kapható” – magyarázta az idén nyáron az ÉV Cukormentes Tortája verseny különdíját is behúzó Havasi Málnát megkomponáló szegedi cukrász, aki négy terméket mutatott be nekünk.

BROWNIE TÉSZTA, NARANCSLIKŐR ÉS SÜTŐTÖK. ŐRÜLTEN HANGZIK, SPECIEL AZ IS, PLÁNE AZ ÍZE!

Az első és legfontosabb a Halloween Desszert, amelyet a fenti három összetevő mellett a mangó és a passiógyümölcs dominál. Roppan a mesteri csokoládémáz, olvad a szánkban a lágy sütőtök-narancs-csokikrém, közben pedig Ádám arról magyaráz, hogy a REÖK Cukrászda történetében először, a fekete kakaóport is bevetették. Mint mondja, ez nagy újítás, mi az egészből annyit éreztünk, hogy valami eszelősen finom az új desszert, de pontosan ezért van az, hogy nem lettünk cukrászok (Ő viszont igen és ez elég jó ötlet volt). Ha már francia cukrászda (ahol még a francia nagykövet, Pascale Adreani is megfordult anno), alap volt, hogy legyen sütőtök ízű macaron, viszont az ugyanezen zöldség zseléjéből készült ekleren nagyon meglepődünk.

Egészen szürreális érzés volt úgy enni gyerekkorunk kedvenc desszertjéből, hogy annak teljesen sütőtök íze van, ami még durvább volt, hogy a zselé és a csokoládékrém precíz harmóniájának köszönhetően már csak egy ropogós réteg hiányzott a tetejére a tökélyhez. Apropó, az is volt. 10 / 10, nálunk az ekler nyert. A tavalyi év nagy visszatérője a brownie tésztával, narancslikőrrel és sütőtök zselével operáló Halloween szelet, a hétvégén betérő gyerekek kedvéért pedig az idén is lesz kétféle, szellemes és tökös nyalóka, meglepetésként gabonagolyókat temperáltak a belga csokoládéba.

AZ IGAZÁN JÓ DOLGOK RÖVID IDEIG TARTANAK A NAGYBETŰS ÉLETBEN

A fenti gondolatmenet tükrében ahogy jönnek a REÖK-féle Halloween-desszertek, úgy is fognak menni. Csütörtökön, avagy a holnapi nyitáskor bekerülnek a kínálatba és pár nappal később, amint a készlet elfogy, már mennek is. A Magyar Ede szépséges palotájában működő cukrászda üzemeltetői hisznek az exkluzivitásban (sőt, ha gasztronómiáról van szó, csakis ebben hisznek), egy-egy limitált kollekciójuk különlegességét az extravagáns ízvilágon kívül pontosan az adja meg, hogy csak rövid ideig, egy-egy hétvégén át elérhetőek.

Megkóstolnád?

Tudjuk, hogy igen:

…a Halloween-desszerteket csütörtöktől keresd a Kölcsey utca sarkán lévő REÖK Kézműves Cukrászdában és testvérénél, az ÁRKÁD Szeged felső szintjén lévő Delimoban! Siess. Mi szóltunk.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: Fernald Belcampo scandal
'Fel a tetejéhez' gomb