Mindenmás

Határsértők tömegei próbáltak ezúttal is bliccelni Szeged környékén

A bliccelést szerencsére nem a helyi közlekedésben próbálták elkövetni, hanem a Csongrád-Csanád megyei határainkon, de a járőrök a rendőrökkel és a körzeti megbízottakkal karöltve ezt sikeresen megakadályozták. A rendőrök az éjszaka folyamán elfogtak egy embercsempészt, továbbá több mint 120 illegális migránst tartóztattak fel.

A police.hu közleménye szerint a Szeged Határrendészeti Kirendeltség járőrei és a mórahalmi körzeti megbízottak, a cseh rendőrökkel együttműködve 2021. október 28-án 22 óra és október 29-én a reggeli órákban több csoportban, több, mint 120 határsértőt tartóztattak fel Röszke és Ásotthalom külterületén.

Ellenőrzésük során a csoportok tagjai közül két-két fő tunéziai és palesztin, hárman líbiai, öten marokkói, 13 fő afgán, 23-an szomáliai, a többiek szír állampolgároknak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

A határsértőkkel szemben a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.

A Mórahalom Rendőrőrs járőrei lakossági jelzésre 2021. október 29-én 5 óra 30 perckor Üllés külterületén ellenőriztek egy magyar honosságú Opel Vivaro típusú kisbuszt. A járműben a litván állampolgárságú sofőr mellett, összezsúfolva 22, magát szír állampolgárnak valló határsértő tartózkodott.

Az illegális migránsok sem személyazonosságukat, sem tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

A 33 éves sofőrt az egyenruhások előállították a Szegedi Határrendészeti Kirendeltségre, ellene embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt – őrizetbe vétele mellett – indult eljárás.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.  A bűncselekmény szervezője vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb