Közélet

Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: “a migránsok behurcolják a fertőzéseket, új variánsokat”

Bár a csütörtök délelőtti Kormányinfó Gulyás Gergely Covid-fertőzése miatt elmaradt, a péntek reggel menetrend szerint Orbán Viktorral indult a Kossuth Rádióban. Cikkünk percről percre frissül.

A FŐBB KIJELENTÉSEK, RÖVIDEN

Ha rohansz, nincs időd végigolvasni az élő szöveges Szeged365 tudósítást, az alábbi, rövid kivonat Neked készült. Íme a fontosabb kijelentések, tételesen, a ma reggeli interjúból:

  • Nem vagyunk védve, ha elzárjuk magunkat, maszkot viselünk, kizárólag az oltás véd meg.
  • Év végéig lesz 15 millió vakcina.
  • Bekeményítenek a munkakörükből adódóan sok emberrel találkozó állami alkalmazottak esetében, aki nem vesz fel oltást, mehet fizetetlen szabadságra.
  • Most a munkaadókon a sor, rá kell venniük a kollégáikat, hogy oltassanak.
  • Tombol a migránsválság: októberig 92 ezer illegális belépést akadályoztak meg a határainkon, meg három-négyszereződött a kísérletek száma.
  • A migránsok behurcolják a fertőzéseket, a sok variáns így jön be – mondta a miniszterelnök, szerinte az illegális bevándorlás felpörgeti a járványt.

07:37 AKI NINCS BEOLTVA, ÉLETVESZÉLYBEN VAN

“Volt egy sikeres tavaszi oltási hadjáratunk, a brit mutáns sikerült is megállítani, de most a delta száguld végig a világon. Ez egy agresszívebb alfaj, gyorsabban terjed, súlyosabb a lefolyása” – mondta Orbán Viktor, aki hozzátette, hogy aki nincs beoltva, az életveszélyben van.

A november első napján életbe lépett védelmi intézkedések azért kellettek, hogy lassítsák a vírus terjedését. Ha gyorsabban terjed, akkor majd reagálni kell, ezért vonták be a munkaadókat a védekezésbe – jegyezte meg a miniszterelnök, aki maga is úgy látja, nagy vitát váltott ki ez az intézkedés.

07:39 A ZÁRÁS ÉS A MASZK NEM MEGOLDÁS

“Nem vagyunk védve, ha elzárjuk magunkat, maszkot viselünk, kizárólag az oltás véd meg” – mondta, amellyel gyakorlatilag arra utalt, hogy nem terveznek a tavalyihoz hasonló zárást. “Jelenleg van 10 millió adag oltásunk, év végéig pedig lesz még 5 millió, tehát mindenkit arra kérek, hogy az oltás felé haladjunk” – mondta a kormányfő.

Ott ahol az állami alkalmazottak sok emberrel találkoznak, tehát alkalmasak arra, hogy továbbadják a fertőzést, azonnali hatállyal meghozzák azt a döntést, hogy aki nem vesz fel a védőoltást, az fizetés nélküli szabadságra megy. Ezt követően pedig „haladunk befelé”, minden állami alkalmazott sorra fog kerülni, és szembekerül majd azzal a dilemmával, hogy vagy felveszi a védőoltást, vagy fizetetlen szabadságra megy.

07:41 A MUNKAADÓKON A SOR

“A kormány nem tudott több embert meggyőzni és nem is fog tudni” – mondta a miniszterelnök, aki szerint már a munkahelyi közösségek érvelése kell. A mérésekben azt látják, hogy az emberek ezt támogatják.

07:45 EGY ROSSZUL MEGHATÁROZOTT MINIMÁLBÉRBŐL MUNKANÉLKÜLISÉG LEHET

“Nem a kormány mondja meg, hogy mennyi lenne a bér, hanem a munkaadó és munkavállalók” – magyarázta, a miniszterelnök szerint egy rosszul meghatározott minimálbérből munkanélküliség lehet. A kormány feladata a közvetítés.

A kormány azt ajánlotta, hogy ha a munkaadók elfogadják a 20 százalékot, akkor a kormány hajlandó a vállalkozókat terhelő adókat csökkenteni. Ez a vállalkozói TB-járulék volt. Orbán Viktor arról számolt be, hogy jelentős adócsökkentést sikerült elérni az előző években.

07:50 MARATONI CSATÁBAN VAGYUNK

Maratoni csatában vagyunk, ami a migrációt illeti, közölte a kormányfő. “2015-ben kezdődött, amikor Magyarország volt az egyetlen, amelyik kimondta, hogy ha nincs három hónapon belül uniós döntés a migrációról, megépítjük a határkerítést, ami meg is épült. Ma ott tartunk, hogy többek között Görögország, Bulgária Szlovénia, Litvánia is kerítést épített, egyre többen követik a magyar példát” – fejtette ki, majd hozzátette, októberig 92 ezer illegális belépést akadályoztak meg a határainkon, meg három-négyszereződött a kísérletek száma.

“Nem csak a magyar határt védjük, hanem az osztrákokat, németeket is. Éppen ezért méltányos igény, hogy az EU legalább egy részét kifizesse a határvédelem költségeinek”

– fejtette ki Orbán Viktor.

07:55 A MIGRÁNSOK BEHURCOLJÁK A FERTŐZÉSEKET

A migránsok behurcolják a fertőzéseket, a sok variáns így jön be – mondta a miniszterelnök, szerinte az illegális bevándorlás felpörgeti a járványt.

“Brüsszel szerint a migráció jó dolog, szükség van rá. Bennünket hibásnak látnak. Erre a magyar kormány azt mondja, hogy akkor Németország és Svédország fogadja be a migránsokat, de ránk ne kényszerítsenek semmit. Majd eldöntik a magyar emberek, kivel akarunk együtt élni, nem brösszeli bürokraták” – zárta az interjút Orbán Viktor, aki a végén megjegyezte: a járványok, migrációk korát éljük, ez a két dolog évekig velünk marad.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb