Kikapcs

Visszatértünk tótágasból? – Ilyen volt az 5. Vállalkozói Nap a kamarában

Immár ötödik alkalommal rendezte meg a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Vállalkozói Napját, amely formabontó, fiatalos szemléletével, magas színvonalával immár hagyományosan a kamara legsikeresebb programjai közé tartozik. Az idei rendezvény november 4-én a Visszatérés Tótágasból?! címet kapta, ami a pandémia árnyékában aligha szorul magyarázatra, ám számos kérdést vet fel azzal kapcsolatban, hogy a másfél éve felforgatott világunk visszatér-e, és hogyan a „megszokott kerékvágásba”.

A programok színvonalát olyan ismert szakemberek emelték, mint Füredi Júlia, szervezetpszichológus, HR szakember, Moldován András, a Jack’s Burger étteremlánc és az Animalsoft Állattenyésztési szoftverfejlesztő cég tulajdonosa, Balogh Levente, a Szentkirályi Magyarország elnöke és társtulajdonosavagy éppen Litkai Gergely,a Dumaszínház művészeti vezetője. A rendezvény házigazdái, Palotás Sándor a kamara kereskedelmi alelnöke, a Déli-Farm Kft. ügyvezetője és Tóth Gábor szolgáltatási alelnök, a PC Trade Systems Kft. ügyvezetője köszöntötte a Vállalkozói Nap résztvevőit. 

AZT HITTÜK, HOGY MÁR VÉGE

Füredi Júlia szervezetpszichológus, HR szakember sorra vette reakcióinkat a járvány különböző hullámainak idején. Míg az elején az újdonság varázsa hajtotta viselkedésünket, benne a hitetlenkedéssel, alkalmazkodással, gyors átállással, lelkesedéssel, ügyetlenkedéssel és a kreativitással. A második hullámnál aztán kiderült, hogy mi az új normális, flottul megy vagy tönkremegy, nagy változások, veszteségek, és két új világ lehetősége – amit már a harmadik hullám vetett fel: újraépítkezés, vagy vissza a régihez.  Csakhogy közben megjelent a fásultság, a fáradás, a lendület hiánya az emberekben. És ezzel mit kezdjen a munkáltató? A negyedik hullámnál már csak kapkodjuk a fejünket: Mi van, mi van? – azt hittük, hogy már vége. A munkáltatók különböző megküzdési technikákat választottak, mindezt azért, hogy megmaradjunk. Élet 2.0 – jegyezte meg az előadó.

A KOCKA ÚGYIS FORDUL

Moldován András a Jack’s Burger étteremlánc és az Animalsoft Állattenyésztési szoftverfejlesztő cég tulajdonosa Boldogság a hatékony cégkultúra címmel tartott előadást. Sok-sok hagyományos munkaadói megközelítést meghaladva, ő ezt az alapelvet vallja: olyan embereket keresünk, akik boldogok azzal a munkával, amelyet végeznek! Elmondta azt az öt szabályt is, amelynek betartásával kialakíthatjuk azt a hatékony cégkultúrát, ami alapvetően a boldogságból ered. Moldován András elmondta, hogy ugyan a sertéságazatukban 350-400 milliós veszteségük lesz idén, de nem ez a lényeg, hanem hogy a hatékony cégkultúrát mindeközben is megőrizzék. A kocka meg majd úgyis fordul, és akkor ismét nyereséges lesz ez az ágazat is. 

EMLÉKEZETES NAP MARAD AZ, AMIKOR BEJELENTETTÉK A ZÁRÁST

A Vállalkozói Nap elengedhetetlen programpontja a Jam Session, amelyben a villámkérdező hagyományosan Palotás Sándor, akik pedig az azonnali válaszokat „rögtönözték” a váratlan helyzetekről, döntéseikről: Litkai Gergely, a Dumaszínház művészeti vezetője és Balogh Levente, a Szentkirályi Magyarország elnöke és társtulajdonosa. Litkai Gergelynek emlékezetes az a nap, amikor bejelentették a zárást, ugyanis addigra 65 ezer jegyet adott el elővételben a Dumaszínház. Hálásan gondol a közönségükre, ugyanis szinte az összes jegyet át tudták tenni későbbre, csak kis számban kellett viszafizetniük az árát.  Ilyenkor derül ki, mit is ér egy love brand – jegyezte meg. A túléléshez persze más is kellett, saját streaming platformot hoztak létre, amivel legalább a fix költségeiket ki tudták termelni. A Dumaszínháznál az a rugalmasság is sokat segít a rendkívüli helyzetekben, hogy mindenki ért a másik munkájához is, volt úgy, hogy a művészeti vezető is jegyeket árult. Litkai egyébként optimista pragmatistának tartja magát. Különösen hangzik, de a járványhelyzet pluszt is adott az előadóművészeknek. Mentek ahová csak lehetett, jött a közönség ahová csak jöhetett, és ebben a „kockázati” közösségben még inkább egymásra találtak előadók és közönségük.  Ettől még az előadások is jobbak lettek – állítja a Dumaszínház művészeti vezetője. Valószínű, kevesen tudnák helyesen megtippelni, hogy mivel töltötte Litkai Gergely a bezárások alatt rászakadt szabadidőt: erdőt vett, és letette az erdőművelő vizsgát. Mert elkezdte érdekelni az erdő.

A MINŐSI ÉLELMISZEREK, HITELES MÁRKÁK TÚLÉLIK A VÁLSÁGOKAT

Balogh Levente, a Szentkirályi Magyarország elnöke és társtulajdonosa szentül hiszi – és az élet is igazolta -, hogy a minőségi élelmiszerek, a hiteles márkák, valódi értékek megmaradnak, túlélik a válságokat. Bebizonyosodott, ha baj van, még inkább a prémiumtermékeket választják az emberek. Az elnök elmondta, a világ legjobb technológiájával gyártják az ásványvizet, túlnyomásos steril acélcsöveken jön a víz, ami még az ember által kilélegzett levegővel sem találkozik. Mindentől mentes, biztonságos a rendszer, akár egy gyógyszergyárban. Ha úgy tetszik, ősi formájában kapjuk vissza a vizet a Szentkirályi palackjaiban – jegyezte meg. Mindehhez járul egy – Balogh Levente megfogalmazása szerint  – nem is 21., hanem 22. századi mátrix rendszerű menedzsment technológia. Most is kétszámjegyű a növekedésük, már nem győzik kapacitással, a megnövekedett kereslet miatt két új üzemcsarnokot építenek. Ami pedig a pet palackok sorsát illeti, a cég elnöke nem a betiltásában, hanem a betétdíjas begyűjtésében látná a megoldást, ami az Európai Unió legtöbb országában évtizedek óta jól működik. És a feldolgozása is megoldott. Csak át kellene venni a rendszert! – jegyezte meg.

FIATAL SZAKEMBEREK, VÁLLALKOZÓK OSZTOTTÁK MEG EGYMÁSSAL GONDOLATAIKAT

A vállalkozói napok állandó programelemeként ezúttal is fiatal szakemberek, vállalkozók osztották meg egymással és a hallgatósággal gondolataikat, tapasztalataikat az elmúlt másfél esztendőről. A kerekasztal-beszélgetés résztvevői Czimbalmos Levente, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Modern Vállalkozások Program szakmai vezetője, Katkó Krisztina, az Alkimista Kulináris Műhely séfje-tulajdonosa; Knezevics Viktor, a 3rdGEN Zrt., Creativ_IT Egyesület elnöke és Márkusné Laczi Bettina, Komplex Assistant Kft. ügyvezetője. A beszélgetést Seres Erika HR szakember, coach vezette.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb