Mindenmás

Armageddon, Te jöttél el? Bekapcsolják a vészszirénákat Szeged környékén

Ha éles szirénaszót hallasz hétfő délben Szeged környékén, ne kapj frászt, jó eséllyel csak a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság lakossági monitoring – és riasztórendszerét, a MOLaRi-t tesztelik. Az országos szirénapróba 11 órától indult el, jó eséllyel hamarosan Algyőn és környékén is hallani lehet majd.

CSONGRÁD-CSANÁD MEGYÉBEN EGYEDÜL ALGYŐN VAN MOLARI

A MoLaRi-rendszert Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Pest, Tolna, Vas, Veszprém, Zala megyében és Budapesten építették ki, ennek során 667 lakossági riasztó-tájékoztató, illetve 419 monitoring végpontot telepítettek. Csongrád-Csanád megyében egyedül Algyőn van ilyen, igaz, ott rögtön öt is van egy településen.

MORGATÓ” PRÓBÁT TARTANAK MA

A MoLaRi-rendszer folyamatos üzembiztonságának fenntartása és ellenőrzése érdekében a rendszer részeit meghatározott időszakonként tesztelik. A riasztó végpontok próbáit általánosságban minden hónap első hétfőjén hajtják végre, kivételt képeznek azok a napok, amikor erre az időpontra nemzeti, egyházi hivatalos ünnep esik, ebben az esetben a próbák időpontja a soron következő hétfő.
A szirénapróbának alapvetően két típusát különböztetjük meg:

  • Csökkentett üzemű (morgató) próba.
  • Hangos üzemű (teljes körű) próba.

A próbák alkalmával körülbelül 10 perc időtartamban hangképeket és „élőbeszédet” sugároznak le a végpontokon. A mai napon a csökkentett üzemű, “morgató” próbát végzik el, legközelebb ilyesmi december 6-án, 11 órától fog történni.

FRISSÍTVE (12:02): MÁR MEGY IS A PRÓBA

Cikkünk megjelenésével párhuzamosan írt ránk Tamara, aki azt kérdezte, mit tudunk az Algyő területén hallható szirénázásról. A választ értelemszerűen a cikkünk adja meg, viszont köszönjük az inputot, a katasztrófavédelem által vasárnap beharangozott próba tényleg elindult. Tamás közben azt írta e-mailben ([email protected]) hogy Baktóban is lehetett hallani valamit.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb