Közélet

Cudar világ vár az oltatlanokra, masszív korlátozásokat vezettek be a szomszédban

A járványügyi helyzet romlása miatt Ausztriában szigorítások léptek hatályba hétfőn a koronavírus ellen be nem oltottak számára – számolt be az MTI. Magyarországon az október 28-i bejelentés óta nem történt egyéb szigorítás, ma reggelre egészen drámai járványadatok jöttek, csak Szeged környékén (a megyében) 1298 esetet regisztráltak a hétvégén.

Az osztrák kormány döntése értelmében:

  • csak beoltott vagy gyógyult személyek mehetnek éttermekbe,
  • szépség- és masszázsszalonokba,
  • fitnesz- és sporttermekbe, szállodákba,
  • illetve látogathatnak mozikat vagy színházakat, ahol 25 főnél többen gyűlnek össze.

Az úgynevezett 2G szabály értelmében az oltás óta legfeljebb kilenc, a gyógyulás óta legfeljebb hat hónap telhet el, és csupán a negatív PCR-teszt-eredmény felmutatása hétfőtől már nem elegendő. A munkahelyeken viszont továbbra is elég lesz a negatív koronavírusteszt felmutatása.

MINDEN ZÁRT HELYEN KÖTELEZŐ AZ FFP2-ES MASZK

Négyhetes átmeneti időszakra az osztrák hatóságok elismerik majd az első oltást is, de csak egy friss PCR-teszttel kiegészítve. Azt követően viszont már csak a teljes körű védettséget vagy gyógyulást veszik figyelembe. Hétfővel kezdődően már az FFP2-es kategóriájú védőmaszkok viselése lesz kötelező minden zárt helyen. Akár ötszáz eurós pénzbüntetésre számíthat, aki megszegi az új járványügyi szabályokat.

KIGYÓZÓ SOROK VOLTAK A HÉTVÉGÉN AZ OLTÓPONTOKON

A szigorításokról múlt pénteken döntött a kormány, ezért a hét végén hosszú sorok alakultak ki az oltóhelyeknél. Az egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint csak szombaton 32 ezer oltást adtak be. A nagyobb bécsi oltóközpontoknál egy-másfél óra volt a várakozási idő.

MINDEKÖZBEN SZEGEDEN: 1298 ÚJ ESET EGYETLEN HÉTVÉGE ALATT

Ijesztő számok jelentek meg a kormányzati Covid-portál hétvégi összesítőjében, mint írják, péntek reggel óta 17.834 új fertőzöttet regisztráltak, továbbá elhunyt 214 beteg. Csongrád-Csanád megyére szűkítve még sötétebb adatok jöttek ki, Szeged környékén 1298 új koronavírusos esetet vettek nyilvántartásba.

NÁLUNK EGYELŐRE NEM LESZNEK ÚJABB KORLÁTOZÁSOK

Október végén jelentette be a jelenleg is hatályos járványügyi intézkedéseket Gulyás Gergely, ezek közül a három legfontosabb:

  • ezentúl a munkahelyek is megkövetelhetik dolgozóiktól a védőoltást
  • a közlekedési eszközökön kötelező a maszkviselés,
  • és az egészségügyi intézményekben teljes körű a látogatási tilalom.

“Nem vagyunk védve, ha elzárjuk magunkat, maszkot viselünk, kizárólag az oltás véd meg” – mondta Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióban, amellyel gyakorlatilag arra utalt, hogy nem terveznek a tavalyihoz hasonló zárást. “Jelenleg van 10 millió adag oltásunk, év végéig pedig lesz még 5 millió, tehát mindenkit arra kérek, hogy az oltás felé haladjunk” – nyilatkozta a kormányfő.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb