KözéletVideo365

Jó szelet Szeged és Palics! – a vitorlás sport fejlesztésére született együttműködés a két város között

Három éve álmodta meg a Palicsi Vitorlázó Klub és a KERT (Közép-Kelet-Európai Rekreációs Társaság) közös nagy projektjét, melynek célja a határ menti régióban a vitorlás sportág erősítése, közös fejlesztések megvalósítása, kihasználva a Szeged és Palics közötti földrajzi közelség előnyeit és a részvevő partnerek sokéves tapasztalatát. A program projektnyitó konferenciájára november 6 -án került sor Szegeden, az Institute Of Health and Science in Sport intézetében, ahol a rendezvény keretein belül Kikity Andrea, a Szerb Vitorlás Szövetség alelnöke, a Palicsi Vitorlázó Klub versenyszervezője és Dr. habil. Fritz Péter, a KERT elnöke ismertette az együttműködés részleteit.

Fotó: Magyar Andor, szeged365.hu

SZEGED ÉS PALICS ELŐNYEIT HASZNOSÍTVA JÖN LÉTRE AZ EGYÜTTMŰKÖDÉS

A Palicsi-tónak köszönhetően Palics több mint 100 éves vitorlázási múlttal rendelkezik, míg Szegeden egyelőre nincsenek meg a megfelelő feltételek e gyönyörű sportág gyakorlásához, annak ellenére, hogy láthatóan igény lenne rá. Emellett a KERT több évtizedes tapasztalattal bír a sporttudomány területén, ami nagyban segítené a palicsi edzések még hatékonyabb gyakorlását. Az összefogásnak köszönhetően a két ország előnyeit hasznosítva, az Európai Unió 92 060, 31 eurós pénzügyi támogatásával valósul meg az Interreg-IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program Magyarország és Szerbia között.

A PROJEKT KERETEIN BELÜL LESZNEK EDZŐTÁBOROK, KÉPZÉSEK, VITORLÁSISKOLA ÉS EGY NAGY MEGMÉRETTETÉS IS

“A projekt első része Szegeden fog megvalósulni, amikor is vajdasági vitorlások és edzők érkeznek különböző képzésekre és edzőtáborokba. A második rész pedig nálunk, Palicson zajlik. Szervezünk egy háromhetes vitorlásiskolát szegedi, szabadkai és palicsi gyerekeknek, továbbá két edzőtábort, valamint a projekt keretein belül egy versenyre is sor fog kerülni, ahol a program során elsajátított tudásukat tehetik próbára a fiatal vitorlások”, tudtuk meg Kikity Andreától, aki abba is beavatott minket, hogy nagyon nagy potenciált lát a közös projektben, amelynek köszönhetően garantálható, hogy az együttműködés hosszútávra fog szólni a határ menti régiók között.

A PROJEKTNEK KÖSZÖNHETŐEN A HATÁRTÓL FÜGGETLEN REGIONÁLIS FEJLŐDÉS JÖN LÉTRE A VITORLÁZÁSBAN

“Ez a sportág azért csodálatos, mert kortalan, és erre törekszünk is az oktatás során. Noha a fiatalokat szólítjuk meg, de nem kötelező célcsoportként, hanem azért, mert az általunk kapott tudással felvértezve ők tudják majd továbbadni az elsajátított ismereteket. Sokszor halljuk, hogy a Tisza Szeged főutcája, de szerintem az ebben rejlő lehetőségeket jobban is ki lehetne használni, ezért is gondolom, hogy a vitorlázás népszerűsítését kifejezetten nemcsak élsport, hanem rekreációs jelleggel is érdemes behozni a köztudatba. Éppen ezért abszolút a határtól független regionális fejlődést várunk ettől a programtól”, árulta el kérdésünkre Dr. habil. Fritz Péter, a KERT (a Közép-Kelet-Európai Rekreációs Társaság) elnöke.

A projektnyitó konferencián természetesen kameránkkal is jelen voltunk, hallgasd meg a program részleteit Kikity Andreától és Fritz Pétertől!

Operatőr: Magyar Andor, szeged365.hu

www.interreg-ipa-husrb.com

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb