Közélet

Vadonatúj hazai adatok jelentek meg arról, mennyit számít, ha valaki be van oltva

Egy oltatlan embernél minimum kétszeres a kockázata a megfertőződésnek, és ötszörös a kockázata annak, hogy Covid-19-cel összefüggésben meghaljon – mondta egy Egerben tartott előadáson Oroszi Beatrix epidemiológus, aki a magyarországi oltások hatásosságáról eddig nyilvánosságra nem hozott adatokról is beszélt. Izgalmas adatok jönnek annak kapcsán, milyen területi különbségek vannak a járványban Magyarországon.

Mennyire védenek meg a vakcinák a koronavírus-járvány idején a megfertőződéstől vagy a súlyos, halálos szövődményektől? – erről a kérdésről is beszélt az Egerben tartott 27. Országos Antibiotikum Továbbképző Tanfolyamon tartott előadásában Oroszi Beatrix, a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központjának megbízott igazgatója. Mint a Telex írja, a kutatónő tagja a Járványmatematikai Modellező és Epidemiológiai projektcsapatnak, ami tanácsokat ad az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak és így a kormánynak is.

80-90 SZÁZALÉKOS VOLT A VÉDŐOLTÁSOK EREDMÉNYESSÉGE

A vakcinák eredményességét az úgynevezett screening módszerrel nézték meg, melynek lényege leegyszerűsítve a következő:

  • Megnézték, hogy a laboratóriumi vizsgálattal megerősített hazai Covid-19-esetek között hány ember volt beoltva.
  • Ezt összehasonlították a teljes magyar lakosság átoltottságával.

Ha ugyanakkora lenne a megfertőződöttek között az átoltottság, mint a teljes lakosságban, akkor az azt jelentené, hogy a vakcinák semmit sem érnek. Ha van különbség az oltottak javára, akkor az megerősíti, hogy az oltás védelmet nyújt a fertőzés ellen. A vizsgálatot korcsoportonként végezték el azok körében, akik 14 nappal a teljes vakcinálás után betegedtek meg (2. vagy 3. oltást kaptak, vagy az egyadagos Janssennel oltották be őket). Az Oroszi Beatrix által bemutatott grafikonok azt mutatják, hogy a védőoltások eredményessége júniustól 80-90 százalékos volt, majd ez az idő elteltével csökkenni kezdett (nyáron az alacsony esetszám miatt nem igazán megbízhatók az adatok), de a harmadik oltások ismét növelték a hatásosságot, pedig még csak a lakosság egyhatoda kapott megerősítő oltást.

Szignifikáns az oltások védőhatása, és a harmadik oltás képes emelni a védettség szintjét – állapította meg az epidemiológus.

A HALÁLOZÁS ELLEN VÉD A LEGINKÁBB A VAKCINA

Az epidemiológus egy olyan grafikont is mutatott, amely a hazai adatok alapján a Covid-19-cel összefüggésben elhunytak körében ábrázolta az oltottak és az oltatlanok közötti különbséget. A vakcina hatása itt sokkal erősebb, mint a megfertőződés elleni védelemnél. A grafikont a 43. hétig érdemes nézni, mert az elmúlt héten még nem teljesek a halálozási adatok, ezért is látható ott csökkenés.

Egy másik grafikonon ha 1-nek vesszük az oltatlanokat, akkor hozzájuk képest láthatjuk a teljesen beoltottak halálozási kockázatát. A két oltás jelentősen, 70-80 százalékkal csökkenti a védettséggel rendelkező halálozási kockázatát a nem oltottakhoz képest.

Az oltatlanoknak ötszörös a kockázata arra, hogy Covid-19-cel összefüggésben meghaljanak – mondta Oroszi Beatrix.

A teljes elemzést és további grafikonokat IDE kattintva találod.

Forrás: Telex

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb