KözéletSmart Szeged

Óriási játszóudvar, akadálymentesített, napelemes épület: új infók a Gedói ovi felújításával kapcsolatban

Másik 3 óvoda mellett a Gedói ovit is felújítják, így a korszerűsítés után sokkal modernebb, biztonságosabb lesz, és a gyerekek nagy örömére még nagyobb játszóudvart is kap. Az akadálymentesítés és egy modern napelemes rendszer is a a beruházás részét képezi. Ha elkészül, egész biztosan minden tekintetben gyermekbarát és a legújabb technológiáknak megfelelő épületbe léphetnek jövő nyáron a csemeték.

Uniós támogatással, 560 millió forintból felújítják a szegedi Gedói óvoda épületét, az önkormányzat 2017 óta több mint kétmilliárd forintot fordított ilyen célra, és jelenleg is folyik három másik épület rekonstrukciója – tájékoztatta a polgármesteri hivatal az MTI-t.

KICSERÉLNEK MINDENT (IS)

Mint írják, a város egyik legnagyobb, kétszáz férőhelyes óvodája 1980-ban paneltechnológiával készült. A tervek szerint a jövő év közepéig tartó beruházás során kicserélik az összes külső nyílászárót és a régiek helyett műanyag, illetve alumínium szerkezetű, hőszigetelt ajtókat és ablakokat építenek be, az utóbbiak közül többre árnyékoló is kerül.

Hőszigetelik a homlokzatot is. Ezzel párhuzamosan elbontják az épület magas tetős fedését, a kialakított lapos tetőt pedig teljes felületen víz- és hőszigetelik, majd az épületegyüttes új villámvédelmi és korszerű napelemes rendszert kap. Korszerűsítik az épület elektromos hálózatát, gépészeti rendszerét és a fényforrásokat. Új fűtési köröket építenek ki, megújul a külső és belső szennyvízhálózat és a csapadékvíz-elvezető rendszer, valamint az udvaron lévő ivókút.

AZ AKADÁLYMENTESÍTÉS MA MÁR ALAPVETŐ KÖVETELMÉNYNEK SZÁMÍT

Az akadálymentesítés részeként a főbejáratnál rámpát építenek, az épületen belül akadálymentes folyosókat és egy olyan csoportszobát alakítanak ki, amelyhez akadálymentes illemhely is tartozik. Az udvaron a korábbinál nagyobb játszóudvart hoznak létre. A felújítási munkákat a szegedi Dél-Szig Kft. végzi el.

Szegeden 2017 óta nyolc óvodaépületet újítottak föl, erre az önkormányzat 2,369 milliárd forintot fordított, ebből az uniós támogatás mellett 584 millió forintot saját forrás fedezett.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb