Mindenmás

Napi pakk: ma sem maradunk szegedi forgalomelterelés nélkül, de fájdalomdíjul premier előtti vetítéseket láthatunk a moziban

Durcásan felhős, ködös őszi vasárnapnak nézhetünk elébe, ködfoltokkal megszórva, bújócskázó napocskával délután. Kihasználhatjuk még egy kicsit az időt egy kiadós sétára is Szegeden. Közben pedig beugorhatunk egy jó filmre is, vagy kettőre, pláne, hogy Európai Art Mozi Nap zajlik a Belvárosiban. Indulás előtt érdemes azért lecsekkolni a trolik mai útvonalát is, meg persze a Szeged365 Napi pakkját, amiben többek közt ezt az infót is megtalálod!

SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK A NÉVNAPOSOKAT

Aliz, Szidónia, Erzsébet, Vanda, Huba, Klementina, Jozafát

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • Frederick Banting, az inzulin felfedezőjének a születésnapja lett a Nemzetközi Diabétesz Világnap. Hazánkban körülbelül 800 ezer cukorbeteg él, 2013-as adatok szerint a világban pedig nagyságrendileg 371 millióan cukorbetegek, és kényszerülnek szigorú szabályok szerint alakítani életmódjukat.

    A világnap legfőbb célja, hogy felhívja a figyelmet az összes jóléti társadalmat fenyegető népegészségügyi problémára, valamint támogassa a diabétesszel élők és hozzátartozóik edukációját, mivel bizonyított tény, hogy megfelelő táplálkozással, kezeléssel és életmóddal hosszú időn keresztül kontroll alatt tartható a cukorbetegség és a következményei is enyhíthetőek.

    Sajnos még mindig aktuális lehet az érintettek számára:
  • 162 évvel ezelőtt készült el a fizikus és feltaláló Jedlik Ányos dinamója.
  • 109 éve született Gazdag Erzsi író, költő, aki kedves és derűs gyermekverseiről ismert. Eredeti neve: Sebesi Erzsébet. Felnőtt és gyermek verseket is írt. Weöres Sándorfőként ez utóbbiakat méltatta a Nyugat hasábjain, és ezekre figyelt fel Kodály Zoltán is, aki többet megzenésített közülük.
  • Gondoltad volna, hogy a brit New Musical Express 69 évvel ezelőtt közölt először slágerlistát?
  • Elvis Presley It’s Now or Never (O Sole Mio) című dalából már az első héten 780 ezer db-ot adtak el 59 évvel ezelőtt.

ÚJABBAN TELJESEN TERMÉSZETES EGY KIS FORGALOMELTERELÉS, ÚTLEZÁRÁS, MI MÁR CSAK LEGYINTÜNK

Ideiglenes forgalmi rend változás miatt most szombaton és vasárnap, valamint november 20-án, a Markovits utcában végzett útrekonstrukciós munkálatok miatt a 8-as és 10-es jelzésű trolibuszok terelőútvonalon közlekednek majd – olvasható az SZKT oldalán közétett közleményben.

POPCORN VAGY NACHOS? COLA VAGY SPRITE? VÁR A BELVÁROSI MOZI ÉS AZ EURÓPAI ART MOZI NAP, PREMIER ELŐTTI VETÍTÉSEKKEL

Fesztiváldíjas alkotások premier előtti vetítéseivel várja a filmrajongókat az Európai Art Mozi Nap, amelyet Európa-szerte több száz filmszínházban rendeznek meg november 14-én. A határokon átívelő eseményhez, a szegedi Belvárosi Mozival együtt 25 magyarországi intézmény csatlakozott. Öt új európai és három magyar filmmel is készülnek.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb