Szegedi Arcok

A jövő a digitális kereskedelem – szegedi közgazdász NFT-jét mutatták be a Dubaji Világkiállításon

Igazán futurisztikus világba kalauzolt minket Iskander Dávid, szegedi közgazdász és üzletember, akinek NFT-je kiállításra került november 14-15 között a 2021-es Dubaji Világkiállításon. Ez azért is kuriózum, mert a grandiózus rendezvényen először mutattak be NFT-ket ekkora közönség előtt.

DE KEZDJÜK IS AZ ELEJÉN, MI IS TULAJDONKÉPPEN AZ NFT?

Az NFT (non-fungible token) lényege, hogy a vásárlók és a gyűjtők képekhez, animációkhoz, videókhoz kapcsolt, blokklánc alapú tokenek segítségével tudják bizonyítani az adott eszköz eredetiségét, például egy műalkotás esetében. Tehát ezek egyedi, máshol be nem szerezhető tartalmak, amelyekkel kereskedni lehet. NFT lehet egy zeneszám, egy filmjelenet, egy kép, amelyeknek a digitális világban van egy hozzárendelt tulajdonosa, így például kiküszöbölhető nagyon sok hamisítás.

EGY NFT BIRTOKLÁSA ELSŐSORBAN STÁTUSZSZIMBÓLUMOT JELENT

Dávid a Dubaji Világkiállításon például egy képet állíthatott ki NFT-ként, ami az ő tulajdonát képezi, megvásárolta, s úgy, mint például egy festményt birtokolja. Sokan az ehhez hasonló NFT-ket a social media felületeken, mint például a Twitteren profilképként használja, ez a token egyedisége miatt egyfajta státuszszimbólumot jelent.

Fotó: Iskander Dávid

DÁVID NFT-JÉÉRT TÖBB NAGY ÉRTÉKŰ AJÁNLATOT IS KAPOTT

Egy NFT megvásárlása igen nagy összegekért is történhet, s mivel ezek még úttörőek, első generációs digitális festmények, megvásárlásuk pár dollártól kezdve akár több száz millió forintig is elmehet. Dávid jelenleg az NFT-jéért például több nagy értékű ajánlatot is kapott, amelyeket azonban nem fogadott el, mert meglátása szerint ez pár év múlva egy történelmi jelentőségű dolog lesz.

Ezeket a képeket művészek készítik el, ahogy Dávid NFT-jét is. A szegedi közgazdász a kép megszerzéséhez a megadott időpontban felment az adott weboldalra, ahol a leggyorsabb 580 ember nyomtathatta ki, és kapta meg az úgynevezett Anon sorozatot. Nagyjából 15-20 ezren próbálták megszerezni, így Dávid a szerencsések közé tartozik, akiknek sikerült.

Fotó: Iskander Dávid

TARANTINO IS NFT FORMÁJÁBAN ADJA KI A PONYVAREGÉNY HÉT KIMARADT JELENETÉT

Tehát a lényeg, egyedi tartalmak birtoklása, amelyekből nagyon kevés van a világban. Quentin Tarantino például elkészített most a Ponyvaregény című filmklasszikusához hét kimaradt jelenetet, amelyeket NFT formájában ad ki a Secret blokkláncon. Ezeket még a világon senki nem látta és a híres rendező el fogja árverezni őket, és csak azoknak lesz elérhető, akik megveszik azt. De olyanra is van példa, hogy egy zenei albumot csak NFT-ként lehet megvásárolni, így a tulajdonosainak igazi kuriózum lehet annak birtoklása.

Fotó: cryptopolitan.com

PÁR ÉVEN BELÜL MÉG SOKAT FOGUNK HALLANI AZ NFT-RŐL

Dávid elmondta számunkra, hogy az NFT iparág még nagyon gyerekcipőben jár, de véleménye szerint nagy jövő vár rá, számtalan kiaknázatlan felhasználási területet rejt magában és pár éven belül még sokat fogunk hallani róla.

A fotókat és a videókat köszönjük Dávidnak!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb