Közélet

Botka László és Nagy Sándor ma délelőtt bíróság elé állt

A Gyulai Törvényszéken vendégeskedett ma délelőtt Botka László, Szeged polgármestere, valamint a jelenlegi alpolgármester Nagy Sándor és az ex-alpolgármester Szentgyörgyi Pál. A három politikus vádlottként jelent meg, mint törvényszéki forrásainktól megtudtuk, a Mars Téri Piac egykori kereskedői perelték be őket, a 2009. év végén nagy port kavart pavilonbontás miatt.

Pótmagánvádas eljárást indítottak a Mars Téri Piac egykori kereskedői, ennek zajlott ma az előkészítő ülése a Békés megyei városban. A Cserepes Sori Piac év eleji bezárásához kísértetiesen hasonló eset immáron 12 éve történt, azonban bírósági eljárás, országos sajtóvisszhang ide vagy oda, még mindig nincsenek meg a felelősök.

KÖZEL 100 KERESKEDŐCSALÁDOT TETT TÖNKRE A MARS TÉRI PIAC DÓZEROLÁSA

Közel 100 kereskedőcsalád ment tönkre, nullázták le őket egyik napról a másikra, amikor a tulajdonukban álló üzleteket egyszerűen eldózeroltatta a Szegedi Önkormányzat az éj leple alatt – írta anno az Origo. A Mars Téri Piacon a ’70-es évektől tizenkét pavilon és négy betonalappal megépített, negyven négyzetméteresnél is több, önálló ingatlan státuszú épület, üzlethelyiség állt, amelyek mind-mind a kereskedők magántulajdonában álltak.

A kereskedők drámája a Dél-alföldi Operatív Program funkcióbővítő városrehabilitációjával kezdődött, amikor az önkormányzat és egy vele partnerségben álló nonprofit szervezet pályázhatott olyan területekre, amelyek száz százalékban az önkormányzat tulajdonát képezik, megfelelnek a pályázatban megjelölt céloknak, és a pályázat benyújtása idején per- és igénymentesek.

A Mars Téri Piac területére a város beadta a pályázatot, a városvezetők aláírásával, akik a dokumentumban azt is kijelentették – méghozzá büntetőjogi felelősségük teljes tudatában –, hogy a fejlesztéssel érintett terület a kiírásnak megfelel, többek között per- és igénymentes. A dokumentumot Botka László helyett a városvezetésért felelős alpolgármester, Nagy Sándor, és az azóta nyugdíjba vonult Mózes Ervin főjegyző írták alá. Mint a portál írta, normális esetben az önkormányzat ilyenkor – ahogy az történt több városban is – megegyezik az érintett vállalkozókkal, ingatlantulajdonosokkal, kifizeti őket, és a beruházás rendben megkezdődhet.

2009. NOVEMBER 29.: A DÁTUM, AMIKOR EGYEZTETÉS NÉLKÜL LEDÓZEROLTÁK A PIAC ÖSSZES ÜZLETÉT

Szegeden a fent említett megegyezés nem történt meg, 2009. november 29-én ledózerolták a területen található összes üzletet, de a pavilonosokkal és a négy használati jogosultsággal bíró ingatlantulajdonos-kereskedővel erről “elfelejtettek” egyeztetni. Mint visszaemlékezésében az Origo írta,

2009. november 29-e estéjén, miközben Botka László a nyilvánosságban fürdött, és áhítattal ünnepelte az adventi gyertyagyújtást, kordonok és rendőrök gyűrűjében a kivezényelt munkagépek ledózerolták a kis üzleteket. Volt olyan, amit a többmilliós árukészlettel együtt.

Az eset kapcsán mint írtuk, közel 100 szegedi kereskedőcsalád maradt megélhetés nélkül plusz hosszú évek jogi hercehurcáját hozta magával. A hatóságok hűtlen kezelés gyanújával nyomoztak az ügyben, a szegedi önkormányzat pedig büntetőeljárás indítását helyezte kilátásba mindazokkal szemben, akik vitatják a Mars téri piac felújításának törvényességét.

A teljes sztorit és a 100 szegedi kereskedőcsalád kálváriáját IDE és IDE kattintva tudod elolvasni. Forrás: Origo, Magyar Hírlap

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb