Szegedi ArcokVideo365

„Lilliputban érzem magam” – exkluzív interjú Magyarország legmagasabb emberével, a szegedi óriással, Grósz Lászlóval

Nincs ékesebb bizonyítéka annak, hogy az élet a leghumorosabb forgatókönyvíró, minthogy Magyarország legmagasabb emberét éppen Grósznak hívják, ami a németben nagyot jelent. Ő Grósz László, a szegedi óriás, akinek 220 centijével nincs párja az országban. Extrém magasságát természetesen a kosárlabdában kamatoztatta, de egy térdsérülés miatt vége szakadt pályafutásának, egyébként szerényen, igaz jóval nagyobb lábon, mint az átlag, él közöttünk a csupaszív, segítőkész ember.

ÉVEKBE TELT, MIRE SIKERÜLT ELFOGADNIA MAGÁT OLYANNAK, AMILYEN

Grósz Laci annak ellenére, hogy családjában mindenki átlagos magasságú volt, már gyerekként is mindig kitűnt méretével kortársai közül. Elmesélte, hogy körülbelül nyolcadik osztályos lehetett, amikor hirtelen 7 centit nőtt egy nyár alatt, amivel tulajdonképpen elérte a maihoz hasonló, 220 cm-es magasságát. Akkoriban még rosszul érintette óriás termete, hiszen minden gyereket zavar, ha valamiben ennyire különbözik az átlagostól, de az évek során sikerült feldolgoznia ezt és elfogadnia önmagát olyannak, amilyen.

FIATALKÉNT A KOSÁRLABDÁBAN PRÓBÁLGATTA SZÁRNYAIT

Ilyen magassággal pedig nem is csoda, hogy fiatalként a kosárlabdában próbálgatta szárnyait, először a KSI-ben játszott, majd az NBI-ben a Dombóvárban és itt Szegeden, a végén pedig a másodosztályban a Mezőberényben. Saját bevallása szerint talán nem is volt elég szorgalma az élsportban a legjobbak közé felküzdenie magát, későbbi térdsérülése pedig végleg véget vetett sportolói pályájának, ma már inkább elsőosztályú pálinkájáról ismerhetik őt a szegediek.

AZ A SZÉP AZ ÉLETBEN, HOGY MIND KÜLÖNBÖZŐEK VAGYUNK

Laci úgy tartja, az a szép az életben, hogy mind különbözőek vagyunk, hiszen milyen unalmas volna, ha mindenki egyforma lenne, mégis úgy érzi, kimagasló mérete több hátránnyal jár, mint előnnyel. “Elég költséges ilyen óriásnak lenni, nem tudsz ruhát vásárolni bármelyik üzletben, vagy nagy autót kell venni, hogy beférj, nagy ágyat, nagy cipőt, nagy lakást, mindenből extra méret kell. Lilliputban érzem magam, semmit sem az én méretemre csináltak” – árulta el a szegedi óriás.

HA JÓT TESZEL, VELED IS JÓ DOLGOK TÖRTÉNNEK

Laci kihasználva rendkívüli magasságát, sokszor segít akár idegeneknek is, például leemelni a boltok felső polcairól a termékeket, amelyeket más nem ér el, de, ha barátai megkérik, kicseréli náluk a kiégett izzókat is, hiszen neki ez létra nélkül is egy mozdulattal megy. “Ha segítek, nekem is segítenek, ez így működik. Ha jót teszel, akkor veled is jó dolgok történnek” – vallja a legmagasabb magyar ember.

NINCSENEK ELÉRHETETLEN VÁGYAIM

“Gondolkoztam már sokat azon, miért nőttem ekkorára, de úgy vagyok vele, mindenkinek abból kell gazdálkodnia, amit kapott, nem érdemes túlbonyolítani a dolgot” – mondta el Laci, majd hozzátette, nincsenek elérhetetlen nagy vágyai az életében. “Szeretnék egészséges lenni, olyat tenni, amivel segíthetek másoknak, szeretném, ha normális körülmények között tudnék élni idősebb koromban is, de nincsenek olyan vágyaim, hogy legyen egy Ferrarim, vagy egy Lamborghinim. Szeretek utazni, jó lenne, ha minden évben lehetőségem nyílna valahova eljutni és világot látni.”

Videónkban megnézheted, hogyan is néz ki, amikor a 220 cm-es óriás találkozik a 153 cm-es törpe riporterrel!

Operatőr: Magyar Andor, szeged365.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb