Mindenmás

Napi pakk: hűvös szegedi reggel, Endre Béla születésnap és a legjobb, ma van a Nemzetközi Férfinap!

Győztünk, megcsináltuk, behúztuk. Ezt a hetet is túléltük, kitört a péntek, a Szeged365.hu-n pedig érkezik az összes olyan infó, amelyre egy ízig-vérig szegedinek szüksége lehet egy hűvös reggelen. Legyen gyönyörű a napotok!

NÉVNAPOSOK, NEMZETKÖZI FÉRFINAP ÉS EGY SZEGEDI, AKIRE GENERÁCIÓK LEHETNEK BÜSZKÉK

Az megvan, hogy ma született a legendás szegedi festő, Endre Béla? Hamarosan rá is emlékezünk, azonban elsőként következzenek a mai névnaposok – nagy pacsi Nektek,

  • Erzsébet,
  • Bonifác,
  • Bónis,
  • Abdiás,
  • Alicia,
  • Bódor,
  • Maxim,
  • Zobor!

Bár még csak 6.30 van, de úgy éreztük, a nap bejelentésével nem várhatunk tovább. Ma van a Nemzetközi Férfinap, amit először 1999-ben tartottak meg Trinidad és Tobagóban, az ENSZ támogatásával.

NEMZETKÖZI FÉRFINAP

Az esemény ezt követően nagy elismertséget kapott a férfiaktól világszerte, főként az Amerikai Egyesült Államokból, Európából, Afrikából, Ázsiából és a Karibi térségből. Magyarországon 2009-től szerveznek a nemzetközi férfinaphoz köthető rendezvényeket. A nemzetközi férfinap célja, hogy a fiúk és férfiak egészségére hívja fel a figyelmet és hangsúlyozza a nemek közötti egyenlőséget. Ez egy olyan alkalom is, mely elítél minden a férfiak ellen szóló diszkriminációt és hangsúlyozza az elért eredményeiket a férfiak hozzájárulását a közösség, a család, a házasság és a gyerekekkel való törődésben, valamint elismeri a közösségben betöltött nélkülözhetetlen szerepüket.

MA SZÜLETETT (A LEGENDÁS FEKETE HÁZBAN) ENDRE BÉLA

Pontosan 151 éve, a szegedi Fekete Házban született meg Endre Béla, az alföldi iskola egyik jeles képviselője, aki 1910-től minden nyáron Mártélyon alkotott. Legtöbb művét a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum őrzi, s vannak művei a budapesti Magyar Nemzeti Galériában és a szegedi Móra Ferenc Múzeumban. 1970-ben, születésének 100. évfordulója alkalmából Hódmezővásárhelyen, Budapesten és Szegeden rendeztek emlékkiállítást.

BEKEMÉNYÍT AZ ŐSZ: ERŐSEN FELHŐS, BORULT IDŐ, ERŐS SZÉLLÖKÉSEK, 10-13 FOK

Pénteken a nap nagy részében erősen felhős vagy borult időre számíthatunk Szegeden. Napközben a jellemzően északnyugati, nyugati szelet élénk, helyenként erős lökések is kísérhetik. Hajnalban 2-3 fokot mérhetünk, a legmagasabb nappali hőmérséklet általában 10-13 fok között várható Szegeden.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb