Mindenmás

Konferenciát tartanak a 100 éves szegedi egyetemi könyvtár tiszteletére

Gondoltad volna, hogy a szegedi egyetemi könyvtár idén száz esztendős? Ennek a jeles évfordulónak a tiszteletére konferenciára várják az érdeklődőket december 9-én épületük, a József Attila Tanulmányi és Információs Központ alagsori dísztermébe.

Mint ismeretes, 1921-ben a trianoni békekötést követően Kolozsvárról Budapestre menekült Ferenc József Tudományegyetem október 9-én már Szegeden kezdhette meg az új tanévet. Ugyanekkor alapították meg ateljes tudományegyetemet kiszolgáló könyvtárat széles társadalmi összefogással, majd tudatos gyarapító politikával. Mára ez mintegy másfél milliós, jelentős mennyiségű digitális tartalmat is magában foglaló gyűjteményt jelent. Az SZTE Klebelsberg Könyvtár küldetésének megfelelően egyszerre őrzi az egyetem és könyvtára múltjának dokumentumait, és építi a 21. század kihívásainak is megfelelő szolgáltatásait – derül ki az intézmény közleményéből.

AZ AKKORI ÚJSÁG ÍGY SZÁMOL BE A LÉTESÍTMÉNYRŐL

„Szeged megkapta az egyetemet”

A város napilapja 1921. március 8-án ezzel a címmel, vezető hírben számolt be a kultuszminiszter döntéséről. Ez, ahogyan az újságíró fogalmaz: „… nagy örömet kelt Szeged városában. Végre főiskolához jut a legnagyobb magyar város, mely mindenképpen megérdemli, hogy gócpontja és empóriuma legyen a magyar kulturának.” A határozatot az 1921. évi XXV. törvénycikk erősítette meg, amelynek nyomán a trianoni békekötést követően Kolozsvárról Budapestre menekült Ferenc József Tudományegyetem október 9-én már Szegeden kezdhette meg az új tanévet. A teljes tudományegyetemet kiszolgáló könyvtár széles társadalmi összefogással, majd tudatos gyarapító politikával alakította mára másfél milliós, jelentős mennyiségű digitális tartalmat is magában foglaló gyűjteményét. Küldetésének megfelelően egyszerre őrzi az egyetem és könyvtára múltjának dokumentumait, és építi a 21. század kihívásainak is megfelelő szolgáltatásait.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: find
'Fel a tetejéhez' gomb