Mindenmás

Pörgős délelőtt Szeged környékén: 2 embercsempészt és majdnem 60 migránst fogtak el hat óra alatt a rendőrök

Már kora reggel volt kapása a Készenléti Rendőrségnek Szeged környékén. Akkor 22 migránst és egy török embercsempészt fogtak el Ásotthalomnál. Nem kellett sokat várni, dél után nem sokkal 17 migránst kaptak el, majd 20 perccel később egy belga állampolgárságú embercsempész is rendőrkézre került, aki 19 migránst szállított Ruzsánál.

Mint a police.hu oldalon olvasható, a Készenléti Rendőrség járőrei, ma reggel 6 órakor az 55-ös számú főúton, Ásotthalom külterületén ellenőriztek egy lengyel honosságú Mercedes Vito típusú kisbuszt és annak török sofőrjét. A gépjármű átvizsgálása során az egyenruhások az utastárben 22 férfit találtak, akik afgán, török és indiai állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

MA RUZSÁNÁL IS VOLT KAPÁS

Nem kellett sokat várni, a reggeli eset után újból akadt munka. Ezúttal a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság Kutyás Alosztályának járőrei kapcsoltak le 12 óra 20 perckor egy csoportban 19 határsértőt Ruzsa külterületén. Ellenőrzésük során a csoport tagjai afgán, szír és indiai állampolgároknak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A határsértőkkel szemben mind a két esetben a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.

A MIGRÁNSOK UTÁN ELKAPTAK EGY EMBERCSEMPÉSZT IS

A kutyás járőrök 20 perccel később szintén Ruzsa külterületén ellenőriztek egy belga honosságú Iveco típusú haszongépjárművet. Az egyenruhások az ellenőrzés során a belga állampolgárságú sofőrön és annak utasán kívül a gépkocsi rakterében 17, magát szír állampolgárnak valló határsértőt találtak, akik sem személyazonosságukat, sem tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A sofőrt és utasát a rendőrök előállították a Szegedi Határrendészeti Kirendeltségre. Elszámoltatásuk jelenleg is folyamatban van.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.  A bűncselekmény szervezője vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb