Közélet

Orbán Viktor: Három helyett öt százalékkal emelik a nyugdíjat januártól

Orbán Viktor arra tesz javaslatot, hogy januártól ne három, hanem öt százalékkal emeljék a nyugdíjat – hangzott el az Országgyűlés hétfői ülésén. Mint kiderült, a jegybank előrejelzése alapján a vártnál magasabb lehet a 2022-es infláció, ezért teszik meg ezt a lépést.

Az LMP-s Schmuck Erzsébet a hétfői parlamenti gyűlésen szóvá tette, hogy a postások a decemberi nyugdíjakkal együtt egy újságot is kivittek az embereknek, amelyben fényezik a kormányt nyugdíj-intézkedéseit miatt, többek között azzal, hogy biztosítják az inflációkövetést a nyugdíjnál. “Megteszi-e és mikor a szükséges lépéseket a kormány, hogy a nyugdíjak januárban megegyezzenek a tényleges infláció mértékével” – szegezte a kérdést Schmuck Erzsébet Orbán Viktorhoz. A miniszterelnök erre úgy reagált, hogy kihangsúlyozta: arra tesz javaslatot, hogy januártól ne három, hanem öt százalékkal emeljék a nyugdíjat.

A VÁRTNÁL MAGASABB LESZ AZ INFLÁCIÓ

A döntés hátterében az áll, hogy a jegybank előrejelzése alapján a vártnál magasabb lehet a 2022-es infláció. Márpedig a nyugdíjemelés szintjét a várt inflációhoz kötik, ami az adott év költségvetési törvényében szerepel. Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke ezt már szerdán jelezte a parlamentben, amikor közölte, hogy a jegybank idén és jövőre is öt százalék körüli inflációval számol (az előrejelzési sáv 2022-re 4,7–5,1 százalék), holott a szeptemberi inflációs jelentésben még 3,4–3,8 százalékos prognózis szerepelt.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb