Közélet

Az oltási regisztráció eltörlését kéri az orvosi kamara

Az oltási regisztráció csak hátráltatja az oltakozást – érvel a Magyar Orvosi Kamara legújabb közleményében. Szerintük teljesen felesleges minden 5 év feletti gyereknek külön email címet létrehozni, a kistelepüléseken pedig a felnőttek is megszenvednek a regisztrációval.

Az oltási regisztrációs kötelezettség eltörlését, 18 év alattiak esetében a szülőnél regisztrált email cím elfogadását és email cím helyett a TAJ-azonosító bekérését javasolja a Magyar Orvosi Kamara (MOK) az Operatív Törzsnek küldött levelében. Ahogyan írják, “azzal, hogy megnyílt a 12 év alattiak oltásának lehetősége, ismét előkerült az oltási regisztráció nehézkessége, nevezetesen az e-mail cím megadásának problémája”, hiszen a gyermek oltási regisztrációja során a szülőnek kell megadnia email címet, ami ráadásul nem lehet ugyanaz, mint a saját regisztrációjánál. Vagyis minden gyerek számára létre kell hozni teljesen feleslegesen egy külön email címet, ha a szülőnek nincs több.

ELHÁRULNA EGY ADMINISZTRÁCIÓS TEHER

A hvg.hu háziorvos forrásai gyakran panaszkodtak már korábban is arra, hogy a regisztráció folyamata kistelepüléseken, idős embereknél, vagy hátrányos helyzetű körzetekben jelentősen megnehezítette már eddig is az oltási folyamatot. Volt, ahol a háziorvosnak ezer más feladata mellett kellett email fiók létrehozásában segíteni a betegeknek. A MOK szerint az oltási akcióhetek tapasztalatai is alátámasztják, hogy a regisztráció eltörlése rendkívül pozitív hatással van az oltási hajlandóságra, hiszen elhárul egy adminisztratív teher, akadály az oltások felvétele elől. “Mivel az oltások beadását egyébként is egységesen rögzítik az EESZT-ben, ezért a regisztrációnak semmilyen hozzáadott értéke nincs, csak hátráltatja a szervezést, az oltást felvevőknek indokolatlan terhet jelent” – érvel a kamara. Szerintük az értesítési telefonszám vagy e-mail cím megadása az oltási időpontkérő oldalon is megvalósulhat.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb