Szegedi Arcok

Szabó Gábor (SZTE volt rektora): Karikó Katalin megszállottként csavarodott rá az mRNS témára-a Nobel szégyene lesz, ha jövőre nem kapja meg a díjat

Karikó Katalin, az mRNS technológia kifejlesztésében játszott szerepéért már körülbelül 70 díjnál jár, de mind közül a hazai tudományos élet legrangosabb kitüntetése, a Bolyai-díj ott van a csúcson. Nyilatkozta Szeged Díszpolgára az Indexnek adott interjújában, miután átvette a rangos elismerést péntek este.

EGY NAGY NAP KARIKÓ KATALIN ÉLETÉBEN: PEKINGI OLIMPIA ÉS TUDOMÁNYOS ÁTTÖRÉS

Mint ahogy az interjúban felidézte, Karikó Katalin számára két dolog miatt is felejthetetlen emlék a 2008-as pekingi olimpia: a lánya, Francia Zsuzsa éppen azon a napon lett olimpiai bajnok az Egyesült Államok evezős nyolcasának tagjaként, amikor elfogadták az mRNS módszer kifejlesztésében áttörést jelentő tudományos cikkét.

RÖGÖS ÚT VEZETETT IDÁIG

Ám nem volt könnyű az indulás. Amerikában azokra a projektekre adnak pénzt, amelyek, úgymond, „szexinek” számítanak. Az mRNS pedig egyáltalán nem számított annak. Karikó Katalin havonta írta a pályázatokat – összesen huszonnégyet –, és azokat havonta vágták vissza. Sőt, 2013-ban kipakolták a cuccait a folyosóra Philadelphiában, gyakorlatilag kirakták őt az egyetemről, írta az Index. Ma már persze máshogy vélekednek a volt szegedi biológus kutatásairól.

SZABÓ GÁBOR, AZ SZTE VOLT REKTORA ÉS KARIKÓ KATALIN ÉVFOLYAMTÁRSAK VOLTAK AZ EGYETEMEN

Szabó Gábor, a Bolyai-díj Alapítvány kuratóriumának elnöke, a Szegedi Tudományegyetem volt rektora a Bolyai-díj átadásakor felidézte közös egyetemi éveiket a kutatóval. “Kati az a típus volt, aki megszállottként csavarodott rá az mRNS témájára. Ami akkor, a nyolcvanas évek közepén még úgy, ahogy divatos volt, de később feledésbe merült. Katalin azonban nem eresztette el, makacsul kutatott a témában – mondta el Szabó Gábor.

A NOBEL SZÉGYENE LESZ, HA JÖVŐRE KARIKÓ KATALINÉK NEM KAPJÁK MEG AZT

A rektor hozzátette, az mRNS technológia egy olyan platform, ami már rendelkezésre állt, amikor 2019 decemberében felbukkant a Covid 19 vírus és villámgyorsan bevetették ellene. “Hogy úgy mondjam, túlságosan gyorsan, már legalábbis a Nobel-díj odaítélése szempontjából, annak ugyanis meglehetősen hosszadalmas az odaítélési folyamata. Viszont ha jövőre nem kapják meg, az a Nobel szégyene lesz”

Forrás: Index.hu

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: auto swiper
'Fel a tetejéhez' gomb