Szegedi Arcok

Karikó Katalin átvette a magyar tudományos élet legrangosabb elismerését, a Bolyai-díjat

Karikó Katalin kutatóbiológusnak ítélték oda a magyar tudományos élet legrangosabb elismerését, a Bolyai-díjat. A kitüntetést Áder János köztársasági elnök adta át a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Dísztermében rendezett péntek esti ünnepi gálán.

ÁDER JÁNOS ELMONDTA, KARIKÓ KATALIN ELŐBB GONDOLT VALAMIRE, MINT AZOK, AKIK CSAK A FELISMERT PROBLÉMÁK UTÁN MENNEK

Az idei díjazottat méltatva Áder János azt mondta: Karikó Katalin előbb gondolt valamire, mint azok, akik csak a már felismert problémák után mennek. A legnagyobbakra jellemző szenvedélyes kíváncsiság hajtotta. Ezért lehetett annyira gyors a koronavírus elleni vakcina fejlesztése. Mint fogalmazott, Karikó Katalin felismerte a még ismeretlent, elindult a még járatlan úton.

KARIKÓ KATALIN VALÓSÁGOS VILÁGSZTÁR

Áder János úgy fogalmazott, az “emberi képlet” része, hogy Karikó Katalin már nemcsak egy a számos kiváló magyar tudós közül, hanem valóságos világsztár, akire kíváncsiak, akinek számít a véleménye és aki hajlandó arra, hogy a tudományra épülő, de a tudománnyal mégis gyakran bizalmatlan korunkban személyes hitelével tanúskodjon az igazság mellett. Mint hangsúlyozta, a Bolyai-díj Magyarország legnagyobb presztízsű tudományos díja. A haza, a szülőföld, a magyarok elismerése tudós honfitársaink nagyszerű teljesítményéért.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

KARIKÓ KATALIN NAGY MEGTISZTELTETÉSNEK NEVEZTE A DÍJAT

Karikó Katalin az elismerés átvétele után nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy a kuratórium tagjai őt tartották érdemesnek az ország legrangosabb tudományos díjára. A Széchenyi-díjas magyar kutatóbiológus, biokémikus örömét fejezte ki, hogy az MTA székházában vehette át a díjat, mivel mint felidézte, pályája az MTA ösztöndíj támogatásával indult el 1978-ban, akkor kezdte meg mRNS-sel kapcsolatos kutatásait az MTA szegedi kutatóközpontjában.

KANYARGÓS UTAT JÁRT BE, MIRE ELJUTOTT IDÁIG

A díjazott visszaemlékezett arra a kanyargós útra, amelyet 1978 óta megtett és amely visszahozta oda, ahonnan elindult. Beszéde végén háláját fejezte ki szüleinek, akik mindig a szépre és jóra tanították, nővérének, tanárainak, mentorainak, tanulótársainak. Külön köszönetet mondott férjének, aki mindig fontosnak tartotta, hogy álmai megvalósulhassanak. Mint mondta, reméli, hogy egyre több fiatal választja majd a tudomány művelését életcélul és egyre több kutató lesz majd, mert olyan sok felfedezni való van még a világban.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb