Mindenmás

Fehér lesz a 2021-es szegedi karácsony? Megvan a válasz a nagy kérdésre!

Vasárnap este Szeged környékén több helyen előfordulhat ónos eső, zápor, más országrészekben – főleg a hegyekben – havas eső és hózápor is jöhet. Hétfőn is többfelé élénk lesz az északnyugati szél. Sok napsütésre, felhőátvonulásokra, keleten helyenként hózáporokra készülhetünk.

A front mögött beáramló hideg levegő hatására több fokkal visszaesik a hőmérséklet, Szegeden és környékén napközben is mindössze 0, +6 fokra van kilátás.

LESZ FEHÉR KARÁCSONYUNK SZEGEDEN?

Az Időkép friss előrejelzéséből arra következtethetünk, hogy nagy valószínűséggel idén sem lesz fehér karácsony Szegeden:

hótakaró a térkép szerint csak az Alpokalja környékén és az ország északkeleti határainál valószínű 80 százalék feletti biztossággal a mostani előrejelzések alapján.

Mint a fenti térképen is látszik,

  • Szeged környéke nagy valószínűséggel (sansz: 27%) kimaradhat az ünnepi havazásból, de érdekesség, hogy még a Mátrában sem valószínű, hogy fehér lesz a karácsony.
  • Az északkeleti (80%) és nyugati (86%) csücsök mellett a Balaton környékén is előfordulhat havazás, valamint Pécs és Villány környékére jeleznek még nagyobb valószínűséggel hótakarót.

“BEZZEG RÉGEN MINDIG FEHÉR VOLT A KARÁCSONY”

Kovács Erik, a Klímapolitikai Intézet szakembere szerint óriási tévhit, hogy hazánkban “bezzeg régen” mindig esett hó karácsonykor. Mint a Pénzcentrumnak adott interjújában kifejtette, a statisztikákat vizsgálva kiderült, hogy

  • az elmúlt 110 év során mindössze 38 alkalommal fordult elő olyan, hogy az ünnep mind három napján volt legalább lepelnyi hó és csak 19 évben volt legalább 5 centiméteres hóréteg az ország kétharmad részén.
  • Az Országos Meteorológiai Szolgálat megfigyelései alapján 1951 és 2020 között mindössze az esetek közel negyedében fordult elő olyan alkalom, hogy az ország legalább kétharmad részét hó borította a december 24-26. közötti időszakban.
  • Északkelet-Magyarországon kétszer akkora az esélye, hogy hótakarós legyen az ünnep három napja, mint az ország dél-keleti vagy dél-nyugati részén.
  • Az ország hegyvidéki, vagy magasabban fekvő területein nagyobb eséllyel fordulhat elő fehér karácsony. Kékestetőn 1951-2010 között szinte minden évben volt hótakaró karácsonykor, azonban 2010-től kezdve összesen 3 évben.

Mint a szakember felidézte, az elmúlt 70 évben Szegeden mindössze 17-szer volt hótakarós a karácsony és csak 9 alkalommal volt 5 cm-nél vastagabb a fehér csoda.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb