Közélet

Eddig 12 embernél mutatták ki az omikront hazánkban, Vattay Gábor szerint az ötödik hullám már december végén berobbanhat (frissítve)

Már 12 embernél mutatták ki az omikront abban a magánlaborban, ahol elsőként azonosították a variánst Magyarországon. Vasárnapig nyolc pozitív esetet találtak, ma négyet.

“Ez egy jelentős emelkedés. A tendencia nő, míg korábban napi egy esetet regisztráltunk, átlagban ez most már napi négyre növekedett. Ez pedig a mi eseteinket tekintve már napi 5 százalékos arány” – mondta az ATV Híradójának Nyíri Miklós, a Neumann Labs ügyvezető igazgatója.

ELSŐKÉNT EGY IDŐS HÁZASPÁR TESZTJE LETT POZITÍV

Ez az a labor, ahol egy hete elsőként kimutatták Magyarországon az omikront. Akkor egy idős házaspár tesztje lett pozitív. A magánlabor az esetet lejelentette, a mintákat mély vizsgálatra elküldte a Nemzeti Népegészségügyi Központba. Az NNK ezután hivatalosan is megerősítette: megjelent az omikron variáns Magyarországon.

A JÁRVÁNY MÁR DECEMBER VÉGÉN BEROBBANHAT

A laborban naponta 1000 fölötti minta érkezik, ebből 100-150 teszt lesz pozitív. Nagyjából száz esetenként vizsgálják azt, hogy az adott fertőzöttséget a delta vagy már az omikron variáns okozza. Vattay Gábor, az ELTE TTK Komplex Rendszerek Fizikája Tanszék vezetője az ATV-nek azt mondta, ha valóban napi négy omikronos fertőzöttet találnak, akkor a variáns okozta ötödik hullám január közepe helyett, két héttel közelebbre kerülhet. Ez azt jelenti, hogy a magánlaborban tapasztalt tendencia tovább folytatódik, akkor a járvány és az ötödik hullám december végén január elején berobbanhat.

FRISSÍTVE (17:14): NNK – MÁR 15 OMIKRONNAL FERTŐZÖTT VAN MAGYARORSZÁGON

Az NNK hétfő délutáni közleménye szerint tizenöt omikronos esetet azonosítottak a Nemzeti Népegészségügyi Központ laborjában és további omikrongyanús mintákat is vizsgálnak.

Forrás: ATV, 24.hu

Kapcsolódó cikkek

3 hozzászólás

  1. Visszajelzés: duurzaam speelgoed
  2. Visszajelzés: auto swiper
'Fel a tetejéhez' gomb