Mindenmás

Napi pakk: regölés Karácsony második napján, ónos eső és egy csíz a csupasz körtefán

Karácsony második napja van, köszönt és minden jót kíván két gerle és egy csíz a csupasz körtefán. Reméljük a versben szereplő madárkák sem áznak-fáznak majd az ónos esőben, ami ránk vár némi fagypont körüli hőmérséklettel. Jövünk az ünnepi Napi Pakkal. melyben a regölés hagyományáról is megemlékezünk.

SOK BOLDOG NÉVNAPOT KÍVÁNUNK MINDEN

Istvánnak, Dienesnek, Elődnek, Stefánnak, Stefániának, Stefinek és Zubolynak!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

A mai naphoz kötődik a regölés hagyománya. Ilyenkor a gyermekek, legények vagy felnőtt férfiak házról-házra menve bőséget, boldogságot kívánnak a következő évre. A Dunántúlon legények jártak láncos bottal és köcsögdudával felszerelve olyan házakhoz, ahol eladó lány volt, és elénekelték varázséneküket. Ennek egyik állandó motívuma a termékenységvarázslás: a gazdának és háza népének jó egészséget, vagyont kívántak. A második részben egy leányt regöltek össze egy legénnyel. E két állandó részt megelőzi a beköszöntő, melyben a regösök elmondják, hogy hosszú, fáradságos útról érkeztek. Néha megemlítik, hogy nem rablók, hanem István király szolgái. A bevezetőhöz tartozik a csodaszarvasról szóló részlet is.

230 éve született Charles Babbage angol matematikus és feltaláló, az első mechanikus számológép kitalálója.

  • 79 éve, azaz 1942. december 26-án kezdődött meg Budapesten a villamosközlekedés a Horthy Miklós körtér (ma: Móricz Zsigmond körtér) és a Déli pályaudvar között.
  • Ötven gyertyát fújhat el a szülinapi tortáján Jared Leto színész (Harcosok klubja, Amerikai Psycho, Pánikszoba).
  • 20 esztendővel a Billboard Hot 100 slágerlistáját nem egy karácsonyi dal uralta, hanem:

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: chocolate trick 3 bars
'Fel a tetejéhez' gomb