Közélet

“Ha Szegeden azt mondom Hédi, azt mondod, Agóra” – petíciót indítottak Orbán Hedvigért

„Felszólítjuk Szeged Város Közgyűlését, hogy vonja vissza Balázs Csaba kinevezését, és nevezze ki Orbán Hedviget igazgatónak!” – olvasható a petícióban, amely a szegedi közgyűlés december 17-én született „méltatlan, megalázó és szakmaiatlan, ezért kultúraellenes” határozata ellen tiltakozik.

Szegeden februárban lejár a Szent-Györgyi Albert Agóra vezetőjének, Orbán Hedvignek a megbízatása, az önkormányzat pályázatot írt ki – idézte fel az eseményeket a Magyar Narancs. Az utóbbira ketten jelentkeztek,

  • a jelenlegi igazgató, Orbán Hedvig – vagy ahogyan mindenki ismeri, Hédi,
  • és egy “messziről jött ember”, Balázs Csaba is, a Siklósi Vár Nonprofit Kft. korábbi ügyvezetője.

A közgyűlés kulturális bizottsága zárt ülésen hallgatta meg a két pályázót, és úgy döntött, Balázs Csaba kinevezését javasolja. A Botka László vezette közgyűlés pedig ez alapján ki is nevezte Balázst 2022. február 16-ától 2027. február 15-ig, 19 igen és 9 nem szavazattal – magyarán, a polgármester oldalán álló baloldali képviselők egytől-egyig a siklósi férfire voksoltak.

ABSZURD FURCSASÁG A PÁLYÁZATBAN: A VISSZAVONÁS VISSZAVONÁSÁNAK A VISSZAVONÁSA

“Balázs Csaba egyszer már pályázatának visszavonását is visszavonta” – adta hírül közösségi média oldalán Chovanecz Kata önkormányzati képviselő (Fidesz-KDNP). A Szent-Györgyi Albert Agóra teljesen váratlan vezetőváltása kapcsán a politikusnő azt írta,

  • az új, Siklósról hozott vezető november 30-án visszavonta pályázatát,
  • majd egy nappal később visszavonta annak visszavonását is.

“Minderről sem a kulturális bizottság, sem a közgyűlés nem lett tájékoztatva, ahogy annak a szakértői véleménynek létezéséről és pláne tartalmáról sem, amit a szakbizottságnak küldött el egy kecskeméti szakértő még november 29-én. Kozma József a szakbizottság tagja, a kulturális bizottság elnöke. Egy szó említést nem tett arról, hogy azok a kételyek, melyek bennem felkerültek, egy szakértőben is megfogalmazódtak. Vajon várható még újabb fordulat a Agóra-ügyben?” – fejtette ki a képviselő.

PETÍCIÓT INDÍTOTTAK ORBÁN HEDVIGÉRT

„Felszólítjuk Szeged Város Közgyűlését, hogy vonja vissza Balázs Csaba kinevezését, és nevezze ki Orbán Hedviget igazgatónak!” – olvasható a Szeged365 Társalgó Facebook csoportban is megosztott petícióban, amely a szegedi közgyűlés december 17-én született határozata ellen tiltakozik. Mint az egyébként baloldali Magyar Narancs írja, a közgyűlési döntés visszavonását kérő petíciót nem politikusok kezdeményezték. A kapcsolattartóként föltüntetett Török József szegedi közművelődési szakértő, akinek ebben az elbírálásban nem volt része, szegedi polgárként áll ki az ügyben.

Elsősorban azért kérik a döntés visszavonását, mert Orbán Hédi kultúraszervező munkájával szemben nem volt kifogás soha, tíz éve vezeti az intézményt, előtte húsz évig irányította a jogelőd Százszorszép Gyermekházat, 1997-ben Bessenyei-díjjal, 2003-ban a Szegedért Alapítvány díjával tüntették ki. Ez a mostani döntés – a petíció szerint –harmincéves áldozatos és minőségelvű munkát negligált.

A TILTAKOZÓK SZERINT DUPLÁN TÖRVÉNYSÉRTŐ A KINEVEZÉS

A tiltakozók azt is szóba hozzák, hogy a megválasztott vezetőnek nincs meg a törvényben és a kiírásban is szereplő szakirányú gyakorlata és egyetemi (MA) végzettsége, és így az ő kinevezése duplán törvénysértő.

Ezt arra a szakvéleményre hivatkozva állítják, amelyet a Magyar Narancs újságírója is láthatott. A kulturális bizottság által felkért szakértő szerint Balázs Csabának ugyan van közművelődési felsőfokú szakképesítése, de az olyan, ami ebben az esetben nem számít szakirányú végzettségnek. A Siklósi Várszínház élén eltöltött idő pedig azért nem számít ez esetben figyelembe vehető szakmai gyakorlatnak a szakértő szerint, mert a várszínház alaptevékenysége előadó-művészeti, nem ugyanaz, ami a szegedi Agóráé. 

A felkért szakértő Orbán Hedvig pályázatát támogatta. 

Orbán Hedvig mellett kiállt Gellérfy László is, aki a Szegedért Alapítvány Társadalmi-Állampolgári Kuratóriumának elnöke. Az alapítvány 32 éve díjazza a város szellemi életének meghatározó személyiségeit.  “Szegeden, ha azt mondom Hédi, azt mondod Százszorszép, ha azt mondom Orbán Hédi, azt mondod Szent-Györgyi Albert Agóra, ha azt mondom érthetetlen, azt mondod valóban az!” – írta Facebook oldalán Gellérfy László. “Akik ismerjük, tiszteljük és szeretjük, értetlenül állunk a hír előtt. Miért??? Mivel jobb, mivel több, egy messziről jött vadidegen?” – kérdezte az alapítvány kuratóriumának elnöke.

JANUÁR ELEJÉN FLASHMOBOT SZERVEZNEK A SZÉCHENYI TÉRRE

A döntés ellen tiltakozók flashmobot szerveznek január elején, a lap információi szerint a városházával szemben. Mint írják, ez a szakma szolidaritásának megnyilvánulása a városszerte tisztelt népművelő iránt.

Török József szegedi közművelődési szakértő a Magyar Narancsnak arról beszélt, a közgyűlési döntés azt bizonyítja, hogy a városi önkormányzatnak nincs kulturális koncepciója, csakis intézményekben, azok fenntartásában gondolkodik.

A vele készült teljes interjút IDE kattintva tudod elolvasni, a cikkünkben említett petíciót pedig ITT találod.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb