Mindenmás

Napi pakk: Tavasz anyó pár napot még Szegeden tölt

Január első vasárnapja van, reméljük kipihentétek magatokat a szilveszteri buli “ereszdelahajam” után és lassan kezdtek ráhangolódni a holnapi első munkanapra is. No de nem szeretnénk máris a kedveteket szegni, jövünk is a jól megérdemelt kávé mellé való olvasnivalóval, a Napi Pakk összeállításával!

SOK BOLDOG NÉVNAPOT KÍVÁNUNK MINDEN

Ábelnek, Bertoldnak, Ákosnak, Fanninak, és Stefániának!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • 183 éve, hogy Louis Daguerre francia fotográfus elkészítette az első fotót a Holdról. Foglalkoztatta ugyanis a probléma, hogy milyen technikai eszközzel lehetne a világ képmását létrehozni. Az első kísérletei nem jártak eredménnyel. 1827-ben találkozott Joseph Niépce-vel, aki szintén a fényképezőgép feltalálásán dolgozott. Rá két évre társultak, azonban Niepce 1833-ban meghalt. Daguerre-nek egyedül 1837-re sikerült kifejlesztenie az azóta róla elnevezett a dagerrotípiát. 1839-ben hozta nyilvánosságra találmányát, de nem szabadalmaztatta. Ezért cserébe a francia kormány élete végéig járadékot fizetett neki, és Niepce fiának is.

    Az egyik általunk is jól ismert dagerrotípia hajdan Petőfi Sándorról készült:
  • 1841-ben ezen a napon jelent meg Kossuth Lajos szerkesztésében a Pesti Hírlap első száma
  • 143 évvel ezelőtt Thomas Edison megépítette első áramfejlesztőjét. Az amerikai elektrotechnikus, feltaláló és üzletember nevéhez 1093 szabadalom kapcsolódik. Nem mindegyik találmánya teljesen új, néhányat munkatársai ötleteiből fejlesztett tovább. Volt olyan négyéves időszaka, amikor 300 találmányt jelentett be, vagyis ötnaponta egyet.
  • 21 esztendeje hunyt el Zámbó Jimmy, eredeti nevén Zámbó Imre (Budapest, 1958. január 20. – Budapest, 2001. január 2.) A magyar zenészvilág egy része, és főként rajongói egyfajta királyként tisztelték. Legnagyobb hatást a görög énekes, Demis Roussos gyakorolt rá, akinek stílusa érződik Jimmy dalain. Saját, otthonában tartott fegyverével 2001. január 1-jén tisztázatlan körülmények között főbe lőtte magát, másnap belehalt sérüléseibe.
  • A Niagara-vízesés a világ talán legismertebb vízesésegyüttese, amely átlagos vízállásnál percenként 110 ezer köbméternyi vizet enged át. Az Amerikai Egyesült Államok és Kanada határán fekvő zuhatag az amerikai New York államot és másik oldalon lévő Ontario tartományt választja el egymástól. Megőrzésére 1929-ben ezen a napon született megállapodás a két ország között.

TAVASZ ANYÓ MÉG MARAD… EGY KICSIT

Kora tavaszias idővel indult az év, és ez az enyhe idő még egy pár napig velünk marad. Reméljük egy állat sem kelt fel a téli álmából és nem hiszi azt, hogy már kitavaszodott. A népi jóslatok szerint pedig amilyen időjárás lesz január 2-án, olyan lesz az adott év szeptemberében is. Na majd erre visszatérünk, addig is nézzük, mit mondanak a meterorológusok mára, Szegeden.

Vasárnap hajnalra többfelé képződik pára, köd, ami északon, északkeleten tartósabban is megmaradhat. Napközben mindenütt megnövekszik a felhőzet, sokfelé számíthatunk szűrt napsütésre. Számottevő csapadék nem várható. A délies szél csak néhol élénkülhet meg. Hajnalban -2 és +4, kora délután 5 és 14 fok között alakul a hőmérséklet.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: ส่งsms
'Fel a tetejéhez' gomb