Közélet

Merkely Béla: Elindult az ötödik hullám, több tízezer esetre lehet majd számítani Magyarországon

Elindult az ötödik hullám, amelyet az omikron-variáns okozott – mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a Kossuth Rádió péntek reggeli műsorában. Hangsúlyozta: a teljes oltás a három oltás.

A szakember szerint valószínűleg több tízezer esetre lehet majd számítani Magyarországon, ugyanis az omikron-variáns minden rést kihasznál, hogy bejusson a szervezetbe. Csak az oltatlanok félhetnek – tette hozzá. Ugyanakkor megjegyezte, hogy fontos az oltások felvétele, mivel azok „lezárják” a felső légutakat a betegség elől, így kisebb az esély a megbetegedésre. Csak az oltással kaphatunk tartós védelmet a vírussal szemben – fogalmazott a Semmelweis Egyetem rektora.

A TELJES OLTÁS A HÁROM OLTÁS, KETTŐVEL NEM LEHET MEGELÉGEDNI

Merkely Béla elmondta, hogy az oltottaknál enyhébb tünetek jelentkeznek. Általában orrfolyás, fejfájás, torokfájás és körülbelül két napig tartó láz figyelhető meg náluk, amelyek nem olyan súlyos tünetek. Ezzel szemben az oltatlanoknál akár súlyosabb megbetegedések is kialakulhatnak. A szakember abban reménykedik, hogy a negyedik hullámban tapasztalt érték fölé talán nem fog emelkedni a megbetegedések száma. Elmondta, hogy jelenleg annak ellenére, hogy az esetszámok emelkednek, a kórházi ápoltak csökken, egy hétig még így lesz, majd az is növekedni fog, de arányaiban ez alacsonyabb lesz mint a negyedik hullámban. Az oltási akcióval kapcsolatban a szakember elmondta, hogy minden lehetőséget ki kell használni, hogy valaki „beugorjon egy oltásért”. Hangsúlyozta, hogy egy fontos üzenet van: a teljes oltás a három oltás, kettővel nem lehet megelégedni.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb