Közélet

Napi szürreál: egyetlen baloldali képviselő sem jelent meg az AGÓRA ügyében tartott, rendkívüli közgyűlésen

Reggel 8-tól tartották a Szent-Györgyi Albert Agóra vezetőváltása miatt összehívott rendkívüli közgyűlést, pontosabban, csak tartották volna, azon ugyanis senki sem jelent meg a Botka László nevével fémjelzett Összefogás Szegedért képviselői közül. Szürreális képsorokat közvetített a Szeged365 kamerája:

  • Reggel 8-kor indult az esemény, de nem a városháza dísztermében, hanem a Széchenyi tér 11. alatti földszinti tárgyalóban, ahová fizikailag be sem fér annyi képviselő, amennyivel határozatképes tud lenni a közgyűlés. A helyszínen a Fidesz-KDNP képviselőin és Szabó Bálinton kívül egyetlen politikus sem jelent meg, leszámítva az ülést levezető alpolgármestert.
  • Nagy Sándor alpolgármester már rögtön az elején bejelentette, hogy – mivel nem jelent meg megfelelő számú képviselő – a közgyűlés nem határozatképes, a megismételt közgyűlés időpontját 8 óra 15 percben jelölte ki.
  • Tápai Péter (Fidesz-KDNP) és Német Ferenc (Fidesz-KDNP) rögtön szólt, hogy a kijelölt teremben még csak elegendő szék sincs ahhoz, hogy leüljön annyi képviselő, amennyivel határozatképes lehetne a közgyűlés, ergo a helyi baloldalnak alapból esze ágában sem volt megjelenni.
  • 8:15-kor jött a megismételt közgyűlés, Nagy Sándor ismét megállapította, amit már megállapított reggel 8-kor, mivel a két esemény között eltelt pár percben nem érkeztek meg a baloldali képviselők, a közgyűlés most sem volt határozatképes, ennyi, vége.

A szegedi közgyűléseken nem ritkák a szürreális történések, azonban a mai mindent überelt, már csak az időtartamát tekintve is: az első közgyűlés 12, a második, megismételt 2 és fél percig tartott.

Az eseményről stream-elt élő közvetítéseinket az alábbi cikkünkben vagy a linkekre kattintva tudod visszanézni:

  • kattints IDE az első felvonáshoz,
  • és IDE a másodikhoz.

Az első felvonásban, miután Nagy Sándor (Momentum) közölte, hogy határozatképtelen a közgyűlés, azért elhangzott pár érdekesség, ezeket szemlézzük most.

TÁPAI PÉTER – NÉMET FERENC: LE SEM TUDTAK VOLNA ÜLNI ANNYIAN, HOGY HATÁROZATKÉPES LEGYEN A KÖZGYŰLÉS

Tápai Péter (Fidesz-KDNP) kezdte a rendkívüli ülést, mint bevezetőjében mondta, a kijelölt terem nem alkalmas a közgyűlés megtartására, be sem férne a teljes közgyűlés, neki gyanús, hogy a baloldali képviselők egyáltalán nem is tervezték, hogy részt vegyenek a ma délelőtti eseményen. Német Ferenc (Fidesz-KDNP) hozzátette, mindössze húsz szék van bent a teremben.

CHOVANECZ KATA: HEMZSEG A SZABÁLYTALANSÁGOKTÓL AZ ELJÁRÁS

“Hemzseg az eljárásügyi szabálytalanságoktól az eljárás” – mondta felszólalásában Chovanecz Kata, mint magyarázta, az ügyben iratbetekintésen is jártak, olyan papírokat is találtak, amelyek nem voltak iktatva. A képviselőnő szerint a városvezetés által megválasztott Balázs Csaba sem végzettsége, sem szakmai gyakorlata alapján nem felel meg a pályázati kiírásnak. “Nem vezetett még közművelődési intézményt, a Siklósi Várszínház vezetőjeként maximum együtt működött közművelődési intézményekkel. Olyan ez, mint amikor az ember együtt működik orvosokkal… attól még nem megyünk be műteni a klinikára” – szemléltette a dolgot.

A képviselőnő elmondta, a jelölt pályázatát november elején adta be, majd azt egy hónapon belül vissza is vonta, végül pedig a visszavonást is visszavonta. “Ez a döntésképtelenség nem feltétlenül előny egy vezetőnek” – értékelte a helyzetet.

A tripla visszavonás történetét a napokban telefonos interjú keretein belül mesélte el a képviselőnő, érdemes meghallgatni, kalandos kis sztori kerekedik ki belőle:

Az AGÓRA és a köztiszteletben álló szegedi kultúraszervező, Orbán Hedvig menesztésének története tehát még nem ért véget, amint újabb fejlemények érkeznek, azonnal jövünk velük.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb