Közélet

Lezárult az árverés, eladták a Klauzál téri “Démász” székházat

Másfél milliárd, egészen pontosan 1.578.610.000 ropogós magyar forintért árverezték el a Klauzál téri MVM, vagy ahogy 10-ből 10 szegedi ismeri, Démász-székházat. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő aukciós oldalán elérhető adatok szerint nem ment nagyot az aukció, egyetlen licitáló jelentkezett rá, az 1180 négyzetméteres épület a kikiáltási áron kelt el.

Hogy ki lett a Szeged belvárosában ékkőként ragyogó, 1883-ban szállodaként épített palota új gazdája, nem derül ki a dokumentumokból, annyi viszont biztos, hogy ha lett volna egyéb komoly érdeklődő, 2 millió forintonként mehetett volna a licitálás. Azt, hogy kik vehettek részt rajta, már maga a “beugró” is elég rendesen megszűrte, a nyilvánosan elérhető dokumentumok alapján az árverési biztosíték 394.652.000 forint volt, melyet december 15-ig kellett kifizetni az MNV Zrt. Megbízásos Aukciós Számlájára. Maga az árverés egyébként december 21-én zárult.

1883-BAN ÉPÜLT, AKKOR MÉG EURÓPA SZÁLLÓ NÉVEN

A Szeged belvárosában ékkőként ragyogó épület még 1883-ban épült, szállodaként. 1892-ben Juranovits Ferencz, 1914-ben Szarka István vezette. Akkor 30 szobával, étteremmel és kávéházzal rendelkezett a hotel, ami 1930-ban szűnt meg. Sokat változott az idők során, az eredetileg egyemeletes épületet az 1950-es években megvásároló helyi áramszolgáltató (akkor Démász, ma MVM Energia Zrt), bővítette egy kisebb szinttel. 2003-tól EDF Galéria néven egy kiállítóterem is működött benne 2018-ig.

2000-BEN ÚJÍTOTTÁK FEL, JELENLEG MŰEMLÉKI VÉDETTSÉG ALATT ÁLL

2000 körül az épület teljes felújításon esett át, ennek köszönhetően jelenleg kiváló műszaki állapotban van, kivéve a pincét, ahol a magas talajvízállás és a szigetelés nélküli alapozás miatt több helyen vizesedik, két helyen víznyelő aknákat alakítottak ki. Mint az árverési adatlap írja, szerkezetileg az ingatlan alápincézett, háromszintes épület. A ház egy belső udvar köré épült, körfolyosós épület, középen impozáns aulával. A földszinten és az 1-2. emeleteken irodák vannak, valamint díszterem és tárgyalók. Minden szinten rendelkezésre állnak vizesblokkok és teakonyhák. A félemeleten társalgó, étkező, raktárak és irattár található. A belső udvart a felújításkor nyitható, fényáteresztő tetővel fedték be, az aula díszkövezést kapott. Az
épületnek a Klauzál tér felől van a főbejárata, de a mellékutcákra is nyílik egy-egy kisebb kapuja.

2013-BAN RÖPPENT FEL ELŐSZÖR A PLETYKA, HOGY ELADNÁK A DÉMÁSZ-SZÉKHÁZAT

Érdekessége a dolognak az, hogy még 2013 környékén röppent fel a pletyka, miszerint az ügyészség megveszi az EDF DÉMÁSZ (azóta: MVM) Klauzál téri székházát. Úgy tudjuk, az épületet az utóbbi években – költségtakarékossági és kihasználatlansági okokból – face to face próbálták eladni. Magát az 1.180 négyzetméteres épületet – mivel a szegedi központ a Kossuth Lajos sugárúton van – már nagyon kevés kolléga használja, forrásaink szerint egyszerűen nem volt értelme egy ekkora ingatlant fenntartani.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb