Közélet

Elárverezik a Klauzál téri “Démász” (MVM) – székházat, röpke másfél milliárd forintért

Elárverezik a Klauzál téri “Démász (MVM) – székházat” – hívta fel a szerkesztőségünk figyelmét csütörtökön délután Tamás nevű olvasónk. Gyorsan rá is néztünk az E-Árverés honlapjára, és tényleg ott virít az 1883-ban épült Klauzál téri ingatlan, “mindössze” másfél milliárd forintért.

Érdekessége a dolognak az, hogy még 2013 környékén röppent fel a pletyka, miszerint az ügyészség megveszi az EDF DÉMÁSZ (azóta: MVM) Klauzál téri székházát. Úgy tudjuk, az épületet az utóbbi években – költségtakarékossági és kihasználatlansági okokból – face to face próbálták eladni. Magát az 1180 négyzetméteres épületet – mivel a szegedi központ a Kossuth Lajos sugárúton van – már nagyon kevés kolléga használja, forrásaink szerint nincs értelme egy ekkora ingatlant fenntartani ennyire kevés ott dolgozó munkaerőre. Mindeközben figyelmesek lettünk arra is, hogy van egy apró baki az árverezés oldalán: megbízóként az NKM Energia Zrt. Szerepel, miközben a nevük 2021. január 1-jétől óta már MVM Energia Zrt.

EURÓPA SZÁLLODÁNAK ÉPÜLT AZ INGATLAN

A Szeged belvárosában ékkőként ragyogó épület, mint fent említettük még 1883-ban épült, szállodaként. Homlokzatán, jól olvasható Posz Alajos és Krausz M. neve. 1892-ben Juranovits Ferencz, 1914-ben Szarka István vezette. Akkor 30 szobával, étteremmel és kávéházzal rendelkezett a hotel, ami 1930-ban szűnt meg. Az épület is változott az idők során. Az eredetileg egyemeletes épületet, az 1950-es években megvásároló helyi áramszolgáltató (akkor Démász, ma MVM Energia Zrt), bővítette egy kisebb emelettel. 2003-tól EDF Galéria néven egy kiállítóterem is működött benne 2018-ig. Most, 2021-ben pedig árverésre kerül és nagyon kíváncsiak vagyunk arra, hogy mi lesz ezek után vele.

2 MILLIÓ FORINTOS LICITLÉPCSŐ, MAJDNEM 400 MILLIÓS ÁRVERÉSI BIZTOSÍTÉK

Mint az árverésre kiadott részletes dokumentumban írja, az licitálás másfél milliárd forintnál kezdődik, ami azért eszméletlen összegnek számít, viszont ha megnézzük, hogy a belváros kellős közepén fekszik és műemlék besorolású, akkor már nem is tűnik annyira soknak. Azt is írják, hogy ha szeretnénk részt venni a licitáláson, akkor az árverési biztosíték megfizetését, ami 394 652 000 forint december 15-ig kell kiperkálnunk az MNV Zrt. Megbízásos Aukciós Számlájára. Tehát:

  • a kikiáltási ár pontosan: 1 578 610 000 forint,
  • a licit lépcső pedig “csak” 2 000 000 forint lesz.

Az ingatlant meg is nézheted, pont Mikulás napján, azaz december 6-án reggel 9-től délután 3-ig. A licitáció december 17-én reggel 8-kor kezdődik és december 21-én este 9-kor fejeződik be, tehát ha megnyerted az árverést, akkor az új évet már a Klauzál téri palotádban kezdheted. Ha megvennéd, csak szólunk, hogy a dokumentum szerint az ingatlan tulajdonjogilag rendezett, a vezetékjogon kívül tehát per-, teher- és igénymentes. 2000 körül teljes felújításon esett át, úgy hogy kiváló műszaki állapotban van, kivéve a pincét, ahol a magas talajvízállás és a szigetelés nélküli alapozás miatt több helyen vizesedik, két helyen víznyelő aknát alakítottak ki.

Az egykori Bevándorlási Hivatal eladási összege sem elhanyagolandó. Erről tegnap írtunk bővebben:

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: jarisakti
'Fel a tetejéhez' gomb