Mindenmás

Napi pakk: zimankós idő, szabadon választott csapadékkal és hello, iPhone!

Eső ónnal vagy anélkül, havazás vagy amit akartok, de mínuszok biztos, hogy lesznek. Mutatjuk, mit ért Mátyás király idejében 250000 forint; felidézzük a legendás, Szegeden is forgatott Szerelem első vérig című film főcímzenéjét és bepillantunk az almás telefon születésébe is. Nem múlhet el nap kávé és NapiPakk nélkül, úgyhogy olvass csak szépen tovább!

SOK BOLDOG NÉVNAPOT KÍVÁNUNK,

kedves Marcell, Alesszia, Alexia, Hont, Julián, Juliánusz, Júliusz, Marsall, Szulejka, Zulejka

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • 1475. január 9-én Hunyadi Mátyás levelet küldött a pápának, melyben értesítette, hogy megfelelő segítség mellett felvenné a harcot a törökkel. Kérte, hogy ismét támogassa anyagilag az Oszmán Birodalom elleni fellépést. A magyar király szerette hangsúlyozni, hogy Magyarország a nyugati egyház védőbástyája, így a Vatikán hajlandó volt jelentős pénzbeli támogatást nyújtani a török hadak ellen. 1459 és 1479 között, különböző részletekben, összesen 250 000 forintot kapott az ország erre a célra.
  • 1954-ben ezen a napon született Dés László Kossuth-díjas magyar zeneszerző, jazz-zenész, előadóművész.

    A Szerelem első vérig egy 1985-ben készült magyar tinédzserfilm, amit Dobray György és Horváth Péter rendezett, Horváth Péter novellájából. A Szerelem trilógia jeleneteit Szegeden, Szentesen és Budapesten forgatták és amely mozi teljes egészében megtalálható a legynagyobb videómegosztó portálon, csak épp korhatárosnak minősül, ezért csak ott helyben megtekinthető. Újra, meg újra. Meg újra. Mert megunhatatlan.
  • 2007-ben ezen a napon mutatták be San Franciscóban az első almás telefont, azaz az iPhone-t. A készülék fejlesztése -az AT&T támogatásával- három évvel korábban indult, amikor Steve Jobs életre hívta “A lila terv” nevű projektet.
    Ebben egy 1000 alkalmazottból álló csapat dolgozott az érintőképernyős mobil létrehozásán. A kis telefon hatalmas sikert aratott. A bemutatót követő nyáron boltokba került készülékből az első 30 órában 270.000 darabot adtak el és hozzávetőlegesen 6.1 millió darab került a hosszú sorokban kígyózó felhasználókhoz.

    Az első iPhone egy beépített, fix fókuszú, 2 megapixeles, és csak fényképezésre alkalmas kamerát használt, amin nem volt vaku és még autofókusz sem. Memóriája 4 vagy 8GB lehetett, de 2008 februárjában a 4GB-os modelleket felváltották a 16GB-os készülékek.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb