Mindenmás

Mégis mi folyik a szomszédban? A párduc után egy másik egzotikus állatfaj, a rózsás flamingó is megjelent a Kiskunságban

Két rózsás flamingóra akadtak rá a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársai múlt hét csütörtökön Dunatetétlen közelében.  Tájékoztatásuk szerint flamingót idehaza többnyire csak természetfilmekben és állatkertekben lehet látni, de van néhány kivételes eset, amikor tiszteletüket teszik Magyarországon.

Az 1910-es évek óta ez most tizenhatodik alkalommal fordult elő. A madarakat a kiskunsági Bábaszéken látták, a madarászok szerint egy fiatal és egy öreg pihent meg a sekély vízben. Rózsás flamingót Magyarországon legutóbb 2018-ban, a szegedi Fehér-tónál láttak. Állandó költőfajnak számít Afrikában, de Európa déli területein többfelé is fészkel, valamint a Közel-Kelettől egészen Indiáig sok helyen jelen van. 

A KONTINENS BELSEJÉBEN KIFEJEZETTEN RITKÁN TŰNNEK FEL

A jellegzetes csőrű, nyakigláb gázlómadár általában a tengerparti sós vizes élőhelyekhez kötődik, így a kontinens belsejében kifejezetten ritkán tűnik fel. Az alföldi sekély szikes tavak némileg emlékeztetnek azokra a sós tavakra és tengerparti lagúnákra, ahol a flamingók rendszeresen előfordulnak. Táplálékuk olyan apró rákok, sóférgek, szúnyoglárvák és moszatok, amelyeket speciális csőrük segítségével szűrnek ki a lágy iszapból – írták a madarászok. Közlésük szerint a Bábaszéken megfigyelt példányok még aznap délután szárnyra kaptak és elrepültek a Böddi-szék irányába, másnap már nem észlelték őket. A flamingóknál is ritkább vendégnek számít a Kiskunságban az a párduc, amelyik az utóbbi napokban tartotta lázban a környék lakóit. Ezt az állatot legutóbb Szolnok és Újszász közt videózták le. 

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb