Közélet

Újabb infók derültek ki az élelmiszerár-stopról: mindenki lenyugodhat, a csirkefarhátra is vonatkozik az árkorlátozás – egyelőre három hónapig

Mivel az alapvető élelmiszerek egy részénél már egyébként is csak 5%-os volt az áfakulcs, így nem volt sok mozgástér az áfacsökkentésen keresztül leszorítani a fogyasztói árat, és mivel novembertől kezdett begyűrűzni az élelmiszer infláció Magyarországra, ezért a kormány 6 élelmiszer árát érintő korlátozásával kapcsolatos tegnapi döntése azt jelenti, hogy minden boltnak a saját október közepén alkalmazott árazási szintjére kell visszatérnie legalább három hónapra – jelezte a mai Kormányinfón Gulyás Gergely.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter jelezte, hogy a csirkefarhátra is vonatkozik az élelmiszerár-stop intézménye. Elárulta: az, hogy a bolt úgy jár-e el, hogy az október közepi saját árszintjére csökkenti vissza az árakat, ellenőrizhető lesz az online pénztárgépek által szolgáltatott adatok alapján. Azt is jelezte, hogy egyelőre három hónapra hozzák meg az élelmiszerár-stopot, de szükség esetén ez meghosszabbítható lesz.

SZERB PÉLDA UTÁN MENT MAGYARORSZÁG

A szóban forgó hat termék közül a sertéscomb, csirkemell, a csirkefarhát és a tehéntej esetén már eddig is az 5%-os áfakulcs volt érvényben. Ez alapján pedig kérdésre válaszolva rögzítette Gulyás, hogy a kormány számos nemzetközi gyakorlatot áttekintett a döntése előtt, és azért nem a lengyel utat választotta (5%-os áfa nulla százalékra csökkentése), mert azzal túl kevés árcsökkentést tudott volna elérni, miközben az államkassza is bukott volna vele az adóbevétel kiesés miatt. Úgy fogalmazott: azért nem a lengyel utat választották, mert az alapvető élelmiszerekre vonatkozó 5%-os áfakulcs törlésével “lényegesen kisebb mértékben csökkentek volna az árak” , miközben “az 5%-nál nagyobb árcsökkenésre van szükség”. Ezért tehát a szerb példát választották, és ezért kell visszatérni az október közepén alkalmazott árszintre a boltoknak.

TÖBB SZIGORÚ SZANKCIÓRENDSZER LESZ

Néhány pontosító kérdésre elárulta: a tej kapcsán csak a 2,8%-os UHT tehéntejre lesz érvényes az árstop, és a napokon belül megjelenő kormányrendelet azt is rögzíti majd, hogy ugyanannyi mennyiséget (fajtát) kell kitenni az árstoppal érintett élelmiszerekből, mint októberben, így nem lehet trükközni. Azt is rögzítette Gulyás, hogy “többszintű szigorú szankciórendszer lesz”, ennek része a pénzbírság és a működési engedéllyel kapcsolatos szankció is. Néhány napon belül megjelenik a kormányrendelet és “visszatartó hatályú lesz”.

MINDEN BOLTNAK A SAJÁT OKTÓBER KÖZEPI ÁRSZINTJÉRE KELL VISSZATÉRNIE

A mai bejelentés fontos újdonsága, hogy a várakozásokkal ellentétben nem egyenárszint lesz az országban, hanemminden boltnak a saját október közepi árszintre kell visszatérnie egy meghatározott árplafon mellett. Így tehát az eddig jellemző árkülönbségek valószínűleg ezután is fennmaradnak a boltokban. Eez számos további hatást generálhat majd a kiskereskedelemben (jobb minőségű termékek kiszorulása, olcsó import felfutása, külföldi diszkontláncok kedvezőbb helyzetbe kerülése, stb.).

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb