KözéletVideo365

2022 első Kormányinfója: február 15-től az minősül oltottnak, aki három oltást kapott (frissítve)

Csütörtök 11-től érkezik a 2022-es év első Kormányinfója, Szentkirályi Alexandrával és Gulyás Gergellyel. Az eseményről élő szöveges tudósítással jövünk.

Az M1 élő stream-jét itt tudod nézni:

11.17 KEZDÜNK, AZ ELSŐ TÉMA AZ OMIKRON

Boldog új évet kívánt Gulyás Gergely, indul a Kormányinfó. A járványügy volt a szerdai kormányülés legfontosabb kérdése, mint mondta,

  • a fertőzések jelentős része az omikronhoz köthető,
  • a következő hetekben a megbetegedések száma radikálisan emelkedni fog,
  • az omikronnál kevésbé súlyosak a tünetek az előbbi variánshoz képest,
  • más, az omikron által sújtott országok példájából azt látják, a fertőzésszám növekedése nem hozta magával a kórházi betegek és elhunytak számának növekedését.

11:22 JÓL ÁLLUNK KAPACITÁSSAL

A kórházi kapacitásokról azt mondta,

  • jelenleg a normál betegágyak 75%-a szabad,
  • 2261 covid-pozitív beteg van,
  • 596-an produkálnak covid-tüneteket, de még nem pozitívak,
  • az országban jelenleg 8546 szabad kórházi ágy van.

135 ezer oltást adtak be a januári oltási akció első három napján, ezt roppant sikeresnek ítélték meg, mint Gulyás Gergely ígérte, februárban folytatják az akciót.

“Kellő mennyiségű oltóanyag áll rendelkezésre, a Kormányinfó időpontjában az országban 9,292,805 darab oltóanyag használható fel” – jelentette be, mint mondta, a magyarok 64 százaléka oltott, ezzel az európai mezőny közepén állunk.

11:23 MEGSZŰNIK A VÉDETTSÉGI IGAZOLVÁNY, MÁS LESZ A KONCEPCIÓ

“A védettségi igazolvány február 15-től oltási igazolvánnyá alakul” – magyarázta, ettől kezdve csakis akkor lesz érvényes, ha valaki megkapta a harmadik oltást vagy két oltást kapott, de a második óta 6 hónapnál több nem telt el.

11:24 RÖVIDÜL A KARANTÉNKÖTELEZETTSÉG

“Mivel az omikron lefolyása gyorsabb, mint az eddigi variánsoké, a karantén-kötelezettség időszaka 7 napra rövidül” – jelentette be Gulyás Gergely. Fontos újdonság, hogy 5 nap után, tünetmentesség esetén, negatív teszttel lehet szabadulni.

Az iskoláknál, ha egy osztályban megbetegedés van, akkor a karantén-kötelezettség időtartama 5 nap, de ez a kötelezettség csak az oltatlanoknál áll fenn.

11:27 HASÍT A MAGYAR GAZDASÁG

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy szinte biztosan 6,5-7 százalék között lesz a 2021-es gazdasági növekedés. “1990 óta nem volt ilyen év, hogy ilyen magas növekedés lett volna az országban” – tette hozzá. Mindezt úgy sikerült elérni, hogy az autóipar növekedett volna, emlékeztetett a miniszter. A nehézséget az emelkedő energiaárak jelentik, ezért az átmenetileg erősödő inflációt mérsékelni kell. 

11:30 JÖN AZ ÉLELMISZERÁR-STOP

Gulyás Gergely megismételte a miniszterelnök szerdai bejelentését, mint kifejtette, indul az élelmiszerár-stop, amely hat termékre vonatkozik:

  • kristálycukor,
  • búza finomliszt,
  • napraforgó-étolaj,
  • sertéscomb,
  • csirkemell,
  • 2,5 %-os tehéntej.

“Mi mindig is az adócsökkentés oldalán álltunk” – fogalmazott. Több termék áfáját már korábban 5 százalékra csökkentették, így szerinte ahhoz nem lehetett érdemben nyúlni.

11:31 “KÖSZÖNJÜK, SZABÓ TÍMEA

A kormány tárgyalta a népszavazás és országgyűlési választások kérdését, és örülnek annak, hogy egy nap lesz a kettő, már csak azért is, mert ezzel 7 milliárd forintot spórolnak, mondta Gulyás Gergely. Ezt követően egy kicsit ironikusan köszönetet mondott a remek ötletért a Párbeszéd politikusának, Szabó Tímeának.

11:33 SZENTKIRÁLYI ALEXANDRA ÁTVETTE A GYEPLŐT

Az utolsó két bejelentést a kormányszóvivő mondta el. Szentesen leégett tavaly a városi sportcsarnok, ami fontos helyszín volt, ezért a kormány úgy döntött, újjáépítik, és a pénzt is adják hozzá. Amíg az nem épül fel, addig is biztosítják a helyszínt a sportoláshoz, mondta Szentkirályi Alexandra.

A 2022-es Kormányinfó utolsó bejelentése az volt, hogy az ötezer lakos alatti települések önkormányzatai pedig pénzt kapnak ahhoz, hogy a költségtérítéshez biztosítva legyen számukra a forrás.

FRISSÍTVE (12:16): ITT A NEGYEDIK OLTÁS

A 4. oltást orvossal való konzultáció alapján bárki megkaphatja – válaszolta a mai Kormányinfón egy újságírói kérdésre Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter. A negyedik oltásról szóló szabályozás várhatóan egy héten belül megjelenik.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb