Szegedi Arcok

Green365: hogyan legyek zöld? Tippek, a hulladékmentes életmód kialakítására

A környezetszennyezés napjaink egyik legégetőbb problémája. A globális felmelegedés, a klímaváltozás veszélyei mindannyiunkat fenyegetnek, tengereinket és óceánjainkat szép lassan elözönli a rengeteg hulladék, a levegő pedig szintén egyre szennyezettebb. Szerencsére ma már egyre többen felismerik, hogy bolygónk megmentéséért mindannyian felelősek vagyunk, sőt, kis lépésekben nagyon sokat is tehetünk érte.

A hulladékmentes életmód híve a szegedi Berki Enikő, a Csipetke csomagolásmentes bolt tulajdonosa, aki beszélgetésünk során elárulta, hogyan kivitelezhetőek a zero waste szellemiségében a mindennapok.

HOGYAN LEHET A NAPJAINKAT URALÓ PAZARLÓ ÉLETMÓDBÓL KILÉPNI?

Enikő a Szegedi Tudományegyetem történelem szakán végzett, de már középiskolás kora óta arra törekszik, hogy óvja a környezetünket és minél kevesebb hulladékot termeljen. Ezt természetesen sokkal könnyebb mondani, mint megtenni, ezért rá is kérdeztünk Enikőnél, hogyan lehet a napjainkat uraló pazarló életmódunkból kilépni.

AZ ALAPVETŐ ÉLELMISZEREK BESZERZÉSÉRE NAGYON JÓ MEGOLDÁST KÍNÁLNAK A PIACOK

“Végig kell gondolnunk, hogy mik az alapvető szükségleteink, mi az, amire biztosan szükségünk van, például az élelmiszerek. Nagyon fontos az is, hogy honnan szerezzük be őket, mit tudok helyben beszerezni. A piac erre egy nagyon jó megoldás, hogy az alapvető dolgokat megvásároljuk, de választhatjuk a bevásárlóközpontokban a megfelelő emblémával ellátott termékeket is” – avatott be a részletekbe Enikő.

A KÖRNYEZETTUDATOS ÉLETMÓD RÉSZEKÉNT A LEGJOBB, HA HASZNÁLT RUHA ÜZLETBŐL VÁSÁROLUNK

Elmondta, a környezettudatos életmód részeként nem csak arra kell több figyelmet fordítanunk, hogy mi kerül az asztalunkra, hanem arra is, honnan öltözködünk. Enikő szerint a legjobb, ha használt ruha üzletekben vásárolunk. Ez persze nem azt jelenti, hogy többet nem lehet új szerkónk, csak annak kiválasztásánál érdemes fenntartható eszközökkel és szemléletmóddal rendelkező környezettudatos vállalatot támogatnunk.

UGYANÚGY VÁSÁROLOK, CSAK A FORRÁST VÁLASZTOM MEG, HONNAN

“Egy picit mondjunk le a saját igényeinkről azért, hogy később a többieknek jobb legyen 10-20, vagy akár 50 év múlva. Nincs szükségünk például évente új mobiltelefonra, tévére vagy autóra. Részben ez egy kicsit minimalista életmód, mert nem halmozzuk az élvezeteket, de nem mondanám azt, hogy sok mindent megvonok magamtól. Ugyanúgy vásárolok, ugyanúgy mindenem megvan, csak a forrást választom meg, hogy honnan szerzem be ezeket” – mondta el Enikő.

A HÁZTARTÁSI HULLADÉK IS NÉHÁNY PRAKTIKÁVAL EGYSZERŰEN CSÖKKENTHETŐ

Azt is megtudtuk, hogy az általunk termelt háztartási hulladékot, hogyan csökkenthetjük pár egyszerű lépésben. A papírszemetet a legegyszerűbb például leépíteni a hétköznapokból. Csupán annyit kell tennünk, hogy a papírtörlő helyett konyharuhát használunk, az eldobható zsebkendő helyett térjünk vissza a textil anyagúhoz. Hasonlóan ki tudjuk iktatni otthonainkból a háztartásunkban használt tisztítószerek jelentős részét, amelyek erős vegyszerek lévén, rendszeres használatuk esetén komoly egészségügyi kockázatot jelenthetnek. Enikő elárulta, helyette használjunk citromsavat és szódabikarbónát, amelyek képesek minden makacs foltot és szennyeződést eltüntetni, de ugyanilyen hatásos a háztartásban az ecet is.

Hallgasd meg a teljes beszélgetésünket Enikővel, amelyből még többet megtudhatsz arról, hogyan alakítható ki a legkönnyebben a hulladékmentes életmód.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb