Közélet

Bennünket is elért a 17 ezer kilométerre lévő tongai vulkánkitörés lökéshulláma

Szombat este érte el hazánkat a több mint 17 ezer kilométerre lévő tongai vulkán hatalmas kitörésének lökéshulláma, mely az egész bolygón végigsöpört, számolt be róla cikkében az Időkép. A Meteorológiai Világszervezet szerint ez annyira ritka és hihetetlen jelenség, hogy egy emberöltő alatt sem gyakran fordul elő ilyen.

Mint írták, szombaton tört ki a csendes-óceáni Tonga-szigetek vízalatti vulkánja, a Hunga Tonga-Hunga Ha’apai. Az intenzív robbanásos kitörés rövid idő alatt egy 20 kilométeres magasságig felnyúló és 5 kilométer szélességben szétterülő vulkanikus felhőt hozott létre, ami nagyon látványosan jelent meg a műholdfelvételeken is. A hatalmas felhőn belül körülbelül 190 ezer villámmot detektáltak.

15 ÓRÁVAL A KITÖRÉST KÖVETŐEN A NYOMÁSHULLÁM ELÉRTE HAZÁNKAT IS

A nyomáshullám azóta az egész bolygón végigfutott, melyet a meteorológiai állomások légnyomásérzékelő szenzorai mindenhol észleltek. A több mint 17 ezer kilométerre, szó szerint a világ másik végén lévő vulkánkitörés nyomáshulláma 15 órával a kitörést követően hazánkat is elérte: légnyomásmérőinken szombat este 8 és 9 között egy gyors, 1-1,5 hPa-os légnyomásnövekedés és süllyedés, majd ezt követően még kisebb nyomásingadozásokat lehetett megfigyelni, írta az Időkép.

A JELENSÉG ANNYIRA RITKA, HOGY EGY EMBERÖLTŐ ALATT SEM GYAKRAN FORDUL ELŐ

Az európai országokban mért lökéshullámokról készült adatokat a Meteorológiai Világszervezet is megosztotta. Mint írták, ez annyira ritka és hihetetlen jelenség, hogy egy emberöltő alatt sem gyakran fordul elő.

Forrás: idokep.hu/hvg.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb