Közélet

Tovább bonyolódik a Völner-ügy, már egy szegedi szál is képbe került (frissítve)

Tovább bonyolódik a Völner Pál ügy hazánkban, most pedig egy szegedi szállal is bővült. A 444.hu birtokába került nyomozati anyagból az derült ki, hogy Schadl György a szegedi egyetem polgári jogi tanszékének vezetőjét is megkérte arra, hogy az segítsen Völner Pál egyik ismerősének büntetőjogi vizsgájában.

A történet valahol itt kezdődik: a Völner-ügy kulcsfiguráját, Schadl Györgyöt is sokan keresték, például azért, hogy segítsen a jogi diplomájukhoz szükséges vizsgák letételében – legalábbis ez derül ki az ügy közel kétezer oldalas nyomozati anyagából, amely a 444.hu birtokába került. A cikkből az látható, hogy a jelek szerint Schadl segített is ezeknek a vizsgáknak az elintézésében.

BUDAPEST MELLETT SZEGEDEN IS “INTÉZKEDHETTEK”

A cikk több telefonbeszélgetés leiratát is közli a nyomozati anyagból, például egy 2021. június 10-én este megejtett hívásét, amikor is Völner Pál hívta Schadl Györgyöt, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökét. Völner itt egy rokonára célzott, aki a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen joghallgató. Schadl kérdezte, miből megy vizsgázni az illető, majd megnyugtatta Völnert, hogy intézi is a telefont. Miután Völnertől elköszönt, hívta is a Pázmány polgári jogi karán oktató ismerősét, hogy finoman felhívja a figyelmét a másnapi vizsgára érkező Völner rokonra, és hálás lenne, ha oda tudna rá figyelni. De, volt másik alkalom is: május 31-én Völner Pál jelezte Schadlnak, hogy egy hozzátartozója másnap büntetőjogból vizsgázik, Schadl akkor egy másik ismerősét hívta fel, vagyis a szegedi egyetem polgári jogi tanszékének vezetőjét, aki 2020-ig az Igazságügyi Szolgálatok Jogakadémiájának vezetését ellátó miniszteri biztos volt a szaktárcánál – írja a lap.

PÉCSEN VIZSGÁLAT INDUL

A portál által megszerzett iratokból az derült ki: Schadl Györgyöt sokan keresték, hogy segítsen a jogi diplomájukhoz szükséges vizsgák letételében. A telefonbeszélgetések leirata alapján ezeket a kéréseket készségesen teljesítette is: végrehajtóknak, végrehajtók hozzátartozóinak, illetve Völner Pálnak is intézett kérést, Szeged mellett Budapesten és Pécsen is. A hvg.hu-nak reagált a Pécsi Tudományegyetem sajtóreferense: vizsgálatot indítanak azokkal az egyetemi vizsgákkal kapcsolatban, amelyek tisztaságát a Völner-ügy során született telefonlehallgatási jegyzőkönyvek megkérdőjelezik, mivel hivatalos etikai szabályok és a vizsgaszabályzat megsértésének gyanúja merült fel. A lapnak azt ígérte az egyetem, hogy a vizsgálat lezárulta után annak eredményéről tájékoztatni fogják a közvéleményt.

FRISSÍTVE: VIZSGÁLATOTT INDÍTOTT AZ SZTE

Mint közleményében írja, a Szegedi Tudományegyetem nem tud róla, hogy az intézménynek érintettsége lenne a Völner-ügyben. Az egyetem belső vizsgálatot kezdeményezett az ügyben.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb