Mindenmás

2022-ben jön a feketeleves: akár 700 forint is lehet majd a benzin átlagára Szegeden

Hét éve nem látott magasságba lökte a kőolaj világpiaci árát az Abu-Dzabiban lévő olajfinomítót érő hétfői támadás. Ennek köszönhetően kedd reggelre 86,84 dollárra ment fel a Brent olaj ára, amire 2014 októbere óta nem volt példa. Ez elképzelhető, hogy előbb-utóbb 700 forintos benzinárat is hozhat – írja a Firstpostra hivatkozva a HVG, ami azt jelenti, hogyha ez megvalósul, igazán mélyen a zsebünkbe kell nyúlni tankoláskor Szegeden is.

A beszámoló szerint a növekedés másik oka, hogy a kereskedők optimistán látják a jövőt: abban bíznak, hogy a koronavírus-járvány visszaszorulásával nőni fog a kereslet a világpiacon.

2008-BAN ENNÉL SOKKAL MAGASABB VOLT AZ ÁR

Bár a mostani szint valóban régóta nem látott rekordot jelent, volt már ennél sokkal magasabban is az ár: 2008-ban egy hordó Brentért 147 dollárt kellett kifizetni. A GKI szerint azonban nem elképzelhetetlen, hogy ezt a szintet is sikerül majd megfejelni 2022-ben. A szakemberek arra számítanak, hogy a kőolaj hordónkénti ára elérheti a 150 dollárt 2022-ben, amely nagyjából 700 forintos üzemanyagárat jelenthetne a hazai piacon.

A HÉT KÖZEPÉN NEM VÁLTOZNAK AZ ÁRAK

A holtankoljak.hu szerint annak ellenére, hogy közel 6%-ot emelkedett a Brent típusú olaj ára az elmúlt héten, a hazai üzemanyagok esetében a beszerzési árak a hét közepén nem változnak. Ez köszönhető némileg a forint erősödésének, illetve annak hogy a januárban az üzemanyagok iránti kereslet az egyik legalacsonyabb. Az átlagárakat tekintve a benzin esetében 3 forinttal maradunk el a 480 forintos hatósági ártól, a gázolaj kiskereskedelmi átlagára pedig 1 forinttal alacsonyabb, mint 480 forint. 

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb