Mindenmás

Sötét hír a szegedi IKEA rajongóknak: masszív áremelés jön

“IKEA” – vágja rá 10-ből 9 Szeged365 kommentelő, ha feltesszük az arra vonatkozó kérdést, hogy mi nyílik (éppen) Szegeden. A Napfény Városát célzó terjeszkedés még odébb van – információink szerint nincs a svéd vállalat tervei között ilyesmi – sőt, egy újabb rossz hírünk van a kimondhatatlan nevű polcok szegedi rajongói számára: az ellátási láncok akadozása, illetve az általános infláció miatt áremelés jön a hazai IKEA áruházakban is – értesült a Pénzcentrum.

Mint írják, az áremelés nem véletlen, az alapanyaghiány és az energiaárak emelkedése komoly inflációt gerjesztett a világ minden szegletében. Így nem csak a liszt és a csirkefarhát ára nő, hanem szinte minden terméké.

A brit IKEA pár napja jelentette be, hogy árat kell emelniük az omikron okozta munkaerőhiány, alapanyaghiány és az ellátási láncok akadozása miatt. A portál megkereste az IKEA magyarországi leányvállalatát, válaszukból pedig kiderült, hogy bár az IKEA a világjárvány kezdete óta igyekezett mérsékelni a nehézségeket és kompenzálni a megnövekedett költségeket.

“A Covid-19 továbbra is hatással lesz világszerte az iparágakra. Az IKEA a világjárvány kezdete óta megtalálta a módját annak, hogy legyőzzön néhány ilyen nehézséget, képes volt a megnövekedett költségeket fedezni, és ezzel párhuzamosan a lehető legalacsonyabban és legstabilabban tartani a választék árát. Ennek ellenére nem vagyunk immunisak azokra a makroökonómiai hatásokra, amelyekkel az üzleti vállalkozások, kereskedők és a nagyközönség szembesül. Ezért az IKEA világszerte megemeli a termékeinek árát. Az áremelés mértéke országról országra változik és reflektál a helyi inflációs sajátosságokra, beleértve a nyersanyagokkal és az ellátási lánccal kapcsolatos kérdéseket is. Bár nem tudunk információt adni az árkorrekció átlagos mértékéről, megerősíthetjük azt, hogy sok termékünk ára változatlan marad, de portfóliónk nagy részének ára emelkedik, összhangban a megemelkedett nyersanyagárak és az ellátási lánc költségeivel. Az áremelkedés néhány százalékponttól az alacsony kétszámjegyű százalékig terjed. Minden igyekezetünkkel azon vagyunk, hogy árainkat a lehető legalacsonyabban és stabilan tartsuk, de nehéz megjósolni, hogy a világgazdasági zavaroknak milyen hatásai lehetnek a következő hónapokban. Szoros figyelemmel kísérjük a helyzet alakulását az értéklánc különböző részein, és közösen dolgozunk az ügyön az átláthatóság és az együttműködés szellemében” – írta válaszában a svéd multi.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb