Közélet

Elindult az ex-karácsonyfák begyűjtése Szegeden, egy furcsa csavarral

A napokban megkezdték a fenyőfák összegyűjtését Szegeden, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. a kommunális hulladékgyűjtők mellé kihelyezett fákat február 4-ig díjmentesen szállítja el. A cég vezetője, Makrai László azt nyilatkozta, az idén 20-50 tonna fenyőfára számítanak, melyekből a lezúzást követően mulcs készül – ez utóbbit Szeged közterületein, a város parkjaiban használják majd fel. A hivatalos gyűjtés mellett, olvasói beszámolók alapján elindult a gerillázás is, magyarán, nem csak a környezetgazdák gyűjtik a fákat.

MÉG MINDIG MEGVAN A KARÁCSONYFÁD? TEDD KI, FEBRUÁR 4-IG DÍJMENTESEN ELSZÁLLÍTJÁK

Kedd óta járják Szeged utcáit a begyűjtő-járatok, ha Vízkeresztkor nem szabadultál meg a család karácsonyfájától, a dolgod egyszerű:

  • szabadítsd meg a fát a díszektől, szaloncukroktól, talptól és minden egyéb más ráaggatott dologtól,
  • helyezd ki az ingatlan elé, a hulladékgyűjtő mellé vagy oda, ahová a kukát szoktad kitenni,
  • ha hosszabb, mint másfél méter, vágd ketté,
  • a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. pedig díjmentesen elszállítja azt.

A cég közleménye szerint február 4-ig mindez díjmentes, viszont ha valamilyen oknál fogva magad vinnéd el a lakóhelyedhez tartozó hulladékudvarba, ott is ingyenesen fogadják. Makrai László ügyvezető a Rádió 88-nak azt nyilatkozta, az idén is 20-50 tonna fenyőfára számítanak, melyekből a lezúzást követően mulcs készül majd. Kis romantikával azt is írhatnánk, hogy a karácsonyfák velünk maradnak, Szeged parkjaiba leszórva.

MOST JÖN A CSAVAR: NEM CSAK A KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS GYŰJTI A FÁKAT, BEINDULT A GERILLÁZÁS

Bár hivatalosan az önkormányzati cég dolga a fenyőfák begyűjtése, furcsa módon megjelentek a “gerillázók” is. Több olvasónk is arról írt, hogy már Vízkereszt környékén elkezdték elvinni az utcára kihelyezett fákat, azonban nem az SZKHT logójával felbrandingelt teherautók, hanem az esetek többségében személyautókra kötött utánfutókkal megy a gyűjtögetés. “Egy 60 év körüli úr körbement a héten egy Dacia-val és felpakolta a kint lévő fákat. Kifejezetten normális volt, amikor a férjem megkérdezte, hogy a környezetgazdálkodástól jött-e, mosolyogva mondta, hogy nem, tüzelőnek viszi és még ő köszönte meg a lehetőséget” – írta üzenetében Klári, aki Móravároson lakik egy családi házban.

A fenti gerillázás nem illegális, sőt, még csak kárt sem okoznak vele (sem a lakóknak, sem az önkormányzatnak), viszont ha az olvasónk által megírt esethez hasonlóan tüzelni viszik, a fenyő magas gyantatartalma miatt masszív füstre és környezetszennyező hatásra lehet számítani.

Fotó: Getty Images

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb