Közélet

Budapest elesett, Szeged környéke ijesztően megugrott – térképen a legdurvább járványgócok

Soha nem regisztráltak még annyi új koronavírus-fertőzöttet Budapesten, mint az elmúlt héten: a 14 ezres heti esetszámmal a harmadik hullámban látott eddigi rekord is megdőlt – írja elemzésében a Portfolio. Bár az omikron variáns a fővárosban robbant be először, és továbbra is itt regisztrálják a legtöbb új fertőzöttet, számos, több dunántúli megye is rohamléptekben zárkózik fel Budapesthez, a számok megugrását tekintve pedig Csongrád-Csanád megye a legrosszabb három helyezett között van.

BUDAPEST ELESETT, A HETI KORONAVÍRUS-FERTŐZÉSEK SZÁMÁT TEKINTVE SZEGED KÖRNYÉKE VISZONYLAG JÓL ÁLL

Az elmúlt hetekben egyértelműen Budapest volt az omikron vírusvariáns miatt kirobbant ötödik járványhullám kiemelkedő gócpontja, és most hétvégén is itt regisztrálták népességarányosan a legtöbb új fertőzöttet. A fővárosban nyilvántartásba vett múlt heti 14 078 új fertőzés új rekordot jelent a harmadik járványhullám márciusi, 11 748 fős előző csúcsával szemben. Valószínűsíthető, hogy a nagyobb népsűrűség és a gazdasági aktivitás okozza a vírusvariáns gyorsabb terjedését. A földrajzi különbségek továbbra is nagyok, hiszen Budapesten csaknem négyszer annyi a népességarányos új fertőzés (százezer főre vetítve heti 803), mint a most legkevésbé érintett Borsod-Abaúj-Zemplén megyében (204). Más megyék azonban szép fokozatosan felzárkózóban vannak a fővároshoz.

A portál népességarányos új fertőzéseket mutató térképén Pest megye mellett egyre sötétebbek a dunántúli megyék is:

  • Budapest (803) és Pest megye (729) után
  • Győr-Moson-Sopron (613),
  • Zala (601),
  • és Vas (596) megyékben a legmagasabb az új fertőzöttek száma 100 ezer főre vetítve.

Csongrád-Csanád megye ebben az összehasonlításban relatíve jól áll, népességarányosan a hetedik helyen vagyunk, százezer főre vetítve 376 fertőzést mutattak ki a múlt héten, amely messze elmarad a fenti megyék adataitól.

CSONGRÁD-CSANÁD, VAS ÉS ZALA MEGYÉKBEN UGROTT MEG A LEGINKÁBB AZ ÚJ FERTŐZÖTTEK SZÁMA

Mint írtuk, a heti fertőzések számát tekintve Szeged környéke nem áll rosszul, viszont ijesztő a helyzet, ha a múlt heti adatokat az előző, január 3. és 10. közötti hetiekkel vetjük össze.

A Portfolio statisztikái szerint ugyanis Vas és Zala megye mellett Csongrád-Csanád megyében ugrott meg leginkább az új fertőzöttek száma az elmúlt héten.

Bár a főváros után a Dunántúlon van a legtöbb új fertőzött, a növekedési ütem alapján már Csongrád-Csanád megyében is gyorsulni kezdett a járvány terjedése. Szintén fordított tendencia a fentiekhez képest, hogy Budapesten lassulni kezdett az új esetszámok növekedése (+36% az előző héthez képest), akkor is, ha itt is található a népességarányosan számított legtöbb új fertőzött.

Forrás: Portfolio

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb