Szegedi Arcok

Szeged díszpolgára verhetetlen: Jessie Stevenson Kovalenko Medált kap Karikó Katalin

Karikó Katalin és Drew Weissman közösen kapja meg a 2022. évi Jessie Stevenson Kovalenko Medált. Az amerikai National Academy of Sciences (NAS) így ismeri el, hogy a két tudós forradalmi fejlesztése hatékonnyá tette az mRNS szállítását a vakcinák és az immunterápiák számára. Karikó és Weissman 2022. május 1-jén veszi át a Kovalenko-érmet.

„A nukleozid-modifikált mRNS kifejlesztésében végzett úttörő” munkája elismeréseként kapja meg Karikó Katalin a 2022. évi Jessie Stevenson Kovalenko Medált. Ezzel a kitüntetéssel az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia az első két engedélyezett Covid-19 vakcina fejlesztését megalapozó tudóst, a Szegedi Tudományegyetemen biokémikus doktorrá avatott Karikó Katalint és a University of Pennsylvania (UPenn) laboratóriumaiban kutatótársává lett Drew Weissmant jutalmazza.

EGY ARANYOZOTT BRONZÉRMET KAP KARIKÓ KATALIN

A Jessie Stevenson Kovalenko Medal kitüntetettjeként Karikó Katalin egy aranyozott bronzérmet kap, illetve osztozik a UPenn munkatársaként ottani kutatótársával, Drew Weissmannal a 25.000 dolláros (közel 8 millió forint) díjon, továbbá a két tudós a közös munka folytatására 50.000 dollár támogatásban részesül. A NAS Kovalenko Medal kitüntetését 2022. május 1-jén, az Akadémia éves ülésének díjátadó ünnepségén veszi át Karikó Katalin, az SZTE kutatóprofesszora és Drew Weissman, az UPenn professzora. A NAS 16 féle díja közül azzal is kitűnik a kétévente adományozott Jessie Stevenson Kovalenko Medal, hogy a kitüntetést eddig elnyert tudósok között Karikó Katalin az első magyar. A korábban díjazottak között szerepel viszont a Nobel-díjas James P. Allison, a tudományos elismerések egyik amerikai csúcstartója, akit Karikó Katalinhoz kapcsol több kitüntetés is.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb