Közélet

Így is lehet: napelem termeli az áramot a Csillag téri SPAR-ban

Áramfogyasztása több mint húsz százalékát napenergiából nyerte tavaly júniusban a Csillag téri SPAR szupermarket Szegeden, 2021 végéig pedig összesen 13 százalékkal járultak hozzá az üzlet teljes áramigényéhez a napelemek – írja a VG. A vállalat a közeljövőben újabb áruházakat szerel fel megújuló energiát hasznosító rendszerrel.

Kísérleti jelleggel Szegeden, a Csillag téri szupermarketban hajtottak végre 2020-ban napenergiát hasznosító, összesen bruttó 19 millió forintos beruházást – magyarázta a portálnak Maczelka Márk, a SPAR Magyarország kommunikációs vezetője, mint mondta, ez beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Az 1998-ban nyílt SPAR szupermarketben a vállalat 2006-ban, majd három éve is komoly modernizálást hajtott végre.

Az utóbbi beruházás során egyebek mellett

  • új, energiatakarékos hűtőket építettek be,
  • környezetbarát hűtési és világítási technológiákat telepítettek,
  • 2020-ban pedig az áruház tetejére összesen 290 négyzetméteres napelem-rendszert építettek ki.

A rendszer nyújtotta előnyöket 2020 május óta használja a szupermarket: az első évben az áruház villamos energia igényének 12 százalékát adta, míg 2021. november végéig pedig már a 13 százalékot is meghaladta a napenergia részesedése. A rekordtermelést 2021 júniusában könyvelhette el az áruház, amikor a szolár rendszer 8707 kwh-val járult hozzá az áruház működéséhez. Ez a szükséges villamos energia 22 százalékát jelentette.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb