BlogKözélet

Szeged365 Kisokos: újabb részletek az élelmiszer-árstop kapcsán, ez a szép, piros tábla fog várni a szegedi boltokban

Szerda este kijött a vadonatúj Magyar Közlöny, benne a február 1-jén induló élelmiszer-árstop újabb részleteivel. Megvan, milyen táblát kell kitennie a boltosoknak, ezzel párhuzamosan megjelentek a szankciók is: a hatóságok 50 ezer forintTól 3 millióig büntethetik a szabályokat megszegő boltokat.

HA LEMARADTÁL VOLNA A LÉNYEGRŐL: VISSZA 2021-BE, AZ IDŐGÉP CÉLPONTJA OKTÓBER 15.

A kormány arról döntött, hogy árstopot vezet be egyes alapvető élelmiszerekre – jelentette be január 12-én Orbán Viktor. Az érintett termékek árát úgy kell megállapítani, hogy az nem lehet magasabb a 2021. október 15. napon alkalmazott árnál.

Az árstop 2022. február 1-től május 1-ig tart majd.

Az árszabályozás az alábbi alapvető élelmiszerekre terjed ki:
•    kristálycukor
•    búzafinomliszt (BL 55)
•    finomított napraforgó-étolaj
•    házi sertéscomb
•    csirkemell, csirke far-hát, csirkehát, csirkefar, csirkeszárnyvég
•    ultramagas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8% zsírtartalmú tehéntej

Mint a Kormányzati Tájékoztatási Központ írja, ha a 2021. október 15. napján alkalmazott ár kiárusítás, leárazás, akció, szezonális kedvezmény, promóciós értékesítés során alkalmazott ár lenne, úgy a kedvezményes értékesítés előtti árat kell alkalmazni.

EZ A TÁBLA FOG VÁRNI A SZEGEDI BOLTOKBAN


Az árszabályozással kapcsolatos tájékoztatást a kereskedőknek ki kell függeszteniük az üzletekben jól látható helyen, csomagküldő kereskedelem esetén pedig a nyitólapon közzétenni azt, a vonatkozó rendeletben foglalt formai és tartalmi előírásoknak megfelelően.

Ennek kapcsán egy arculati kézikönyvet is kiadtak, ez utóbbit IDE kattintva találod, a legfontosabb eleme ez a tábla lesz:

A legszínesebb változatot a hipermarketekben, szupermarketekben, diszkontáruházakban és 200 négyzetméternél nagyobb területű boltokban kell kitenni jól látható helyen, legalább A3-as méretben (297×420 milliméter). A kisebb boltokban a kereskedő dönthet arról, hogy melyik színváltozatot használja, és ott elég az A4-es méret is (210×2970 mm).

3 MILLIÓS BÜNTETÉST IS KAPHAT, AKI NEM TARTJA BE A JÁTÉKSZABÁLYOKAT

A szabályok betartását az általános fogyasztóvédelmi hatóság, azaz a megyei és fővárosi kormányhivatalok a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal bevonásával ellenőrzik. Ha a hatóság tudomást szerez a rendelet szerinti kötelezettségek megsértéséről:

  • 50 000 forinttól 3 000 000 forintig terjedő bírságot szabhat ki,
  • vagy ismételt jogsértés esetén elrendelheti, hogy a kereskedő tevékenységét ideiglenesen nem folytathatja, amelynek időtartama legalább egy nap, legfeljebb fél év lehet.

Kapcsolódó cikkek

2 hozzászólás

  1. Visszajelzés: Webb Schools
'Fel a tetejéhez' gomb