Közélet

Freedom Convoy, avagy Kanada és Németország felveszi a kesztyűt

A közösségi oldalakon egyre-másra gyűlnek a posztok és videók arról, hogy Kanadában és Németországban megelégelték az emberek a Covid miatt elrendelt korlátozásokat és elégedetlenségüknek ezúttal nem egy békés utcai felvonulás formájában adnak hangot és teret. Kamionok és teherautók lepték el az utakat, lebénítva az addig megszokott folyamatos közlekedést.

Piroska oltatlanként éli mindennapjait Kanadában. Azaz, élné zavartalanul, ha – mint arról beszámolt – nem veszítette volna el a munkáját december elején amiatt, mert nem vette fel a covid elleni vakcinát. A bevezetett korlátozások miatt nem mehet szinte sehová, nyilvános helyen le sem ülhet, egy pohár vizet nem kérhet, városon kívül a tömegközlekedést sem használhatja.

Reményt ad azonban a számára, hogy az oltatlanok szabadságáért küzdve kamionok, teherautók tízezrei indultak útnak Vancouverből Ottawaba vezető kb. 4700 km-es úton, amely kocsisorhoz folyamatosan, mindenhonnan csatlakoznak az újabb járművek. Január 26-i bejegyzése szerint akkor 150 km hosszú volt a konvoj hossza, mely azóta csak bővült. A résztvevők, szándékuk szerint mindaddig ott maradnak körbevéve a fővárost, amíg ez a korlátozó rendelet, uralom meg nem dől.

Január 29-én, azaz ma, itthoni idő szerint 21 órakor mind együtt lesznek, egységbe állnak. Ráadásul elmondása szerint az Egyesült Államok is melléjük állt, több ezer kamiont útnak indítva ugyenezzel a céllal.

Kanada miniszterelnöke Justin Trudeau „Egy darabka kisebbség”-nek nevezte a lassan 500km-es konvojt.

“A nyugati konvoj már 70 km-nél bekerült a Guiness rekordokba, egy ponton a kamionok és az út közben csatlakozó autós tüntetők 110 kilométeres összefüggő sort alkottak. Az Ontarion belül útnak indult dél-nyugati konvojnak 2 teljes órájába telt, míg áthaladt Westmontonon. Tegnap még összesen 11 konvoj volt úton Kanada minden irányából, becslések szerint összesen 480 kilométeres útszakaszt elfoglalva.” – írja egy szintén Kanadában élő honfitársunk.

A szolidaritásukat kifejező emberek megállás nélkül viszik az élelmiszert a kamionosoknak, hogy erősek legyenek és tudják folytatni a tüntetést. Nagyon sok pénzadomány is érkezik a számukra, ebből finanszírozzák az üzemanyagot és az egyéb költségeket.

NÉMETORSZÁG IS BEÁLLT A SORBA

És ahogyan az alábbi képsorokon is látszik, Németország is beállt a sorba, szó szerint és képletesen is.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb