Mindenmás

Ma ünnepli platinajubileumát II. Erzsébet – 70 éve uralkodik a brit királynő

Édesapja halálát követően, mindössze 26 évesen, 1952. február 6-án lépett a trónra II. Erzsébet brit királynő, így ő lett az évezredes angol-brit monarchia első olyan uralkodója, aki 70 esztendőt töltött a trónon és így megélte platinajubileumát.

Bizonyára Szegeden is sok rajongója van a királyi család történelmét feldolgozó A korona című sorozatnak, melynek köszönhetően közelebb kerülhettünk az uralkodói família tagjaihoz, megismerve életüket, motivációikat és tetteik jelentőségét.

A KIRÁLYNŐ AZ ÉVFORDULÓ ALKALMÁBÓL MEGÚJÍTJA FOGADALMÁT

Vasárnap kiadott platinajubileumi üzenetében a királynő közölte: az évforduló alkalmából megújítja 1947-ben, még hercegnőként tett fogadalmát, amelyben megígérte, hogy egész életét népei szolgálatának szenteli.

AZ UTÓDLÁSRÓL IS SZÓLT A KIRÁLYNŐ

A platinajubileumi üzenetben a királynő első ízben szólt konkrétan saját utódlásáról is, megnevezve majdani királyként elsőszülött fiát, a 74. életévében járó Károly herceget. A 96. évében járó uralkodó a trónra lépése 70. évfordulójára kiadott üzenetében – kiemelve Kamilla hercegnő “hűséges szolgálatát” – úgy fogalmazott: őszinte kívánsága az, hogy “amikor eljön az idő”, és fia, Károly herceg az Egyesült Királyság uralkodója lesz, Kamilla a Queen Consort, vagyis Károly királynői rangú hitvese címet viselhesse.

Ő A LEGHOSSZABB IDEJE URALKODÓ KIRÁLYNŐ

Az uralkodás nagy-britanniai hosszúsági rekordját már 2015. szeptember 9-én megdöntötte. Ezt a rekordot addig a napig üknagymamája, az 1901-ben, 82 évesen elhunyt Viktória királynő tartotta 63 évvel, hét hónappal és három nappal. II. Erzsébet édesapja, VI. György király 1952. február 6-án, 57 esztendősen elhunyt, és idősebbik leánya, az addigi Erzsébet hercegnő attól a naptól az Egyesült Királyság uralkodója.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: blote tieten
'Fel a tetejéhez' gomb