Közélet

Rusvai Miklós: “Nem oltatom be magam negyedszerre!”

Nem oltatja be magát negyedszerre, inkább vállalja a veszélyt – idézi az Index Rusvai Miklós állatorvos, virológus szavait a Spirit FM Aktuál című műsorából. A hét legmegdöbbentőbb nyilatkozatára nem kellett sokat várni, még csak hétfő reggel van.

A szakértő többek között arról beszélt a műsorban,

  • hogy szerinte a koronavírus már nem sokkal veszélyesebb az influenzánál,
  • az átfertőződés és az oltás nyújtotta immunitás között nincs lényegi különbség,
  • a fertőzés révén nyert immunitást „örökre megjegyzi” az emberi szervezet,
  • és végül arról, hogy nem oltatja be magát negyedszerre, inkább vállalja a veszélyt.

A KORONAVÍRUS MÁR NEM SOKKAL VESZÉLYESEBB AZ INFLUENZÁNÁL

Rusvai Miklós szerint a koronavírus már nem sokkal veszélyesebb az influenzánál. „Nekem meggyőződésem, hogy a kemény koronavírus-járványon már túl vagyunk. Lehet félni attól, hogy esetleg komolyabb megbetegedést okozó variánsok kialakulnak, de ennek a reális veszélyét már nem látom, ugyanis ha lesznek is ilyenek, már nem tudnak olyan mértékben tért hódítani, éppen azért, mert az omikron nagymértékben immunizálta a lakosságot” – fejtegette.

Rusvai Miklós szerint a lopakodó, BA.2-es omikron-alvariánstól sem kell komolyabban tartani, amelynek magyarországi megjelenését Müller Cecília jelentette be a múlt héten:

NINCS KÜLÖNBSÉG AZ OLTÁS ÉS A FERTŐZÉS NYÚJTOTTA IMMUNITÁS KÖZÖTT

A virológus arról is beszélt, az átfertőződés és az oltás nyújtotta immunitás között nincs lényegi különbség, szerinte mindenki eldöntheti, hogy melyiket választja. 

Ahogy már korábban többször is elmondtam, én augusztusban kaptam a harmadik vakcinaadagomat, de negyedjére már nem szándékozom beoltatni magam, vállalom a veszélyt – jelentette ki.

Az utóbbi kapcsán egy érdekesség: Rusvai Miklós korábban arról is beszélt, hogy akár húsz oltást is be lehet adatni, akkor sem lenne baj.

A FERTŐZÉS RÉVÉN NYERT IMMUNITÁST ÖRÖKRE MEGJEGYZI A SZERVEZET

A virológus arról is szót ejtett, hogy a fertőzés révén nyert immunitást „örökre megjegyzi” az emberi szervezet. Mindeközben leszögezte, hogy ez még alapvetően nem azonos azzal a védettséggel, amelyet az oltás után szerez az ember, és amely körülbelül 4-6 hónapig tart. Hozzátette, az immunrendszerünk az immunizálásra is hasonló módon „emlékszik”, viszont ilyenkor kell 5-7 nap ahhoz, hogy ismét megtermelje az antitesteket, ami bajt okozhat.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb