Közélet

Müller Cecília: megjelent Magyarországon is az omikron fertőzőbb változata, a BA2 variáns

Magyarországon is megjelent az omikron új, fertőzőbb variánsa – derült ki Müller Cecília országos tisztifőorvos péntek reggeli nyilatkozatából. Hazánkban a hivatalos közlés szerint az omikron eredeti variánsa a domináns, de a pénteki bejelentés alapján már számolni kell a vírus BA2 változatával is.

Müller Cecília szerint ettől nem kell megijedni, mert az eddigi tapasztalatok alapján ez az alvariáns sem okoz súlyos betegséglefolyást. Kérdés, mit okoz az épp a napokban lecsengőbe forduló ötödik magyarországi járványhullámmal és a kórházak terhelésében.

A LOPAKODÓ OMIKRON IS MEGJELENT

Müller Cecília a TV2 Mokka című műsorában elmondta, 94%-ban az omikron dominál a pozitív mintákban még mindig. “Érdekes ez az omikron variáns, mert azt látjuk, hogy további alvariánsokra bomlik, és egy ún. lopakodó omikron is megjelent” – fogalmazott Müller Cecília. “Ez azt jelenti, hogy a hagyományos PCR-tesztekkel továbbra is kimutatható a variáns, ugyanakkor vannak olyan speciális omikron tesztek, amelyeket ez az új variáns kikerül” – részletezte. “Nem kell megijedni ettől a variánstól, mert a jelenleg ismereteink szerint ugyanolyan a klinikai viselkedése ennek, mint az omikron variánsnak, súlyosabb kórképet nem okoz, sem más szervet nem támad meg” – fogalmazott az országos tisztifőorvos, majd elismerte, hogy Magyarországon is felfedezték ezt a BA2 variánst.

A JÖVŐ HÉTEN MÁR TALÁN LÁTHATJUK AZ ALAGÚT VÉGÉT

Arra is kitért, hogy Európában 1-15% között jelen van különböző országokban, de úgy tűnik, hogy járványügyi szempontból különös jelentősége talán nem lesz. Azt is elmondta, hogy a jelenlegi ismeretek szerint úgy tűnik, ez az új variáns nem fog változtatni a jelenlegi járványhelyzeten. “Optimista vagyok, mert bár magas esetszámot detektálunk, de minden nap egyre kevesebbet” – értékelte. De kitért arra is, hogy a szennyvízben még mindig kicsi növekedés van, de már nem olyan intenzíven és meredeken. “Jövő héten már talán látjuk az alagút végét” – jelezte előre a jelenleg zajló ötödik járványhullám kapcsán.

INFLUENZA SZERŰ BETEGSÉGGÉ SZELÍDÜLT A KORONAVÍRUS

Mindeközben Rusvai Miklós szerint a koronavírus influenzaszerű betegséggé szelídült már, amelyben nagy szerepe van az omikron variáns felfutásának. Erről itt olvashatsz bővebben:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb